DruštvoNaslovna

Sekretar Božić i ministar Nedimović u poseti Bačkom Monoštoru

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, posetili su danas porodično gazdinstvo Forgić u Bačkom Monoštoru u Opštini Sombor.

Sa njima su bili i njihovi saradnici i gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, predsednik Skupštine Grada Zoran Rus, državna sekretarka Dušanka Golubović, kao i gradski predstavnici u Narodnoj i Skupštini APV.

Forgići uzgajaju lešnik, a ovom prilikom upoznali su ministra i sekretara sa svim situacijama sa kojima se susreću kao proizvođači.

Domaćini ove delegacije i vlasnici gazdinstva, objašnjavaju da su lešnike zasadili pre osam godina, kao i da su u početku imali pet jutara, te da su novi voćnjak zasadili prošle jeseni, takođe pet jutara. Korisnici su različitih subvencija, što im je značajno pomoglo da unaprede proizvodnju.

Od subvencija smo koristili sa Uprave za agrarna smo dobili za atomizer i dobili smo na Pokrajini za navodnjavanje i za ogradu za prvi voćnjak, koji smo pre 7-8 godina zasnivali. Nas je oduvek zanimao lešnik i imamo jedan lešnik sa 35 godina. Onda nas je to povuklo i zainteresovalo, jer smo smatrali da nije kvarljiva roba, da može da odstoji, da ne može neko da nas ucenjuje sa cenom da li je sirovo ili ne, da će istrunuti brzo da se mora odmah prodati, objašnjava Dalibor Forgić, domaćin.

 

 

Ministar poljoprivrede istakao je veliko zadovoljstvo onim što je video, kako u okviru poljoprivrednog gazdinstva Forgić, tako i celokupnom situacijom u Bačkom Monoštoru.

Ja sam toliko pozitivno iznenađen ljudima iz Bačkog Monoštora na koji način se odnose prema poljoprivredi, a isto tako prema svojoj životnoj okolini. Oni bukvalno vode računa o svakom otpadu koji nastaje iz poljoprivredne proizvodnje. Nastoje da ga vrate kroz tzv. cirkularnu ekonomiju ponovo u život, i ako jedna sredina zavređuje da kažemo da je zelena sredina to je sigurno u ovom trenutku Bački Monoštor, rekao je Nedimović.

 

 

Pokrajinski sekretar Čedomir Božić najavio je ovom prilikom nova ulaganja, te obećao da će u narednoj godini budžet u oblasti poljoprivrede biti povećan.

Prošle godine, odnosno u ovoj godini, skoro milijardu dinara je išlo ka poljoprivrednicima. U narednoj godini očekujte značajno veća sredstva. U ovom trenutku se budžet priprema, dok se ne usvoji budžet ja ne bih da vam otkrivam ovaj iznos sredstava koji će biti za subvencije, ali će biti značajno veći, rekao je Božić.

Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora izrazio je zadovoljstvo što je u poljoprivrednom gazdinstvu porodice Forgić.

Oni se već dugi niz godina bave poljoprivredom i imali smo priliku da okupimo i ostale poljoprivrednike iz Bačkog Monoštora. Zadovoljan sam što su ministar, Branislav Nedimović, kao i pokrajinski sekretar Čedomir Božić danas izdvojili svoje vreme i došli ovde u Monoštor da popričaju sa poljoprivrednicima. Ono što bih ja naglasio ispred Grada Sombora je da je izuzetna saradnja i sa ministrom i sa sekretarom, rekao je gradonačelnik Antonio Ratković.