DruštvoNaslovna

Višemilionske štete zbog izgorelih kontejnera u Pančevu

S početkom grejne sezone, nažalost, počinju i standardni, višegodišnji problemi uništavanja kontejnera, jer pojedini nesavesni građani vreo pepeo i žar bacaju u posude za komunalni otpad.

Prethodnih dana pojedini stanovnici Mise, Strelišta, Tesle, Gornjeg Grada i ostalih naselja gde je individualno stanovanje zastupljenije, bacali su vreo pepeo u metalne kontejnere, prouzrokovali požare i oštećenja posuda za smeće.

Služba za gašenje požara „Higijene” u zimskim danima je u stanju pripravnosti tako da odmah po prijavi gorenja posuda za smeće uspeva brzo da reaguje. Nažalost, u velikom broju slučajeva na licu mesta zateknu samo gomilu istopljene plastike ili oštećene metalne kontejnere.

Mišo Marković, v.d. direktora JKP „Higijene“ Pančevo kaže da se delimično oštećeni metalni kontejneri krpe i tako im se produžava vek trajanja.

I pored svih apela da se vreo pepeo i žar nikako ne baca u kontejnere, već da se ostavi pored njih u džakovima ili nekim drugim posudama kako bi ga radnici našeg javnog preduzeća odneli specijalnim vozilima, svake zime imamo istu sliku: poražava statistika da tokom jedne grejne sezone izgori svaki peti kontejner. Za nabavku novih kontejnera JKP „Higijena” i Grad Pančevo svake godine izdvoje milionske iznose. Još jednom apelujemo na građane da budu odgovorni, da nam pomognu da održimo komunalnu higijenu grada, jer samo takvim ponašanjem možemo sprečiti uništavanje kontejnera. Najviše uništenih kontejnera i to već godinama imamo u delovima grada gde je individualno stanovanje, kaže Mišo Marković.

 

 

Osim štete na kontejnerima što otežava rad zaposlenih u pogonu ,,Iznošenje otpada“ dolazi i do uništavanja voznog parka ovog komunalnog preduzeća. Dešavalo se da vreo žar izazove požar u autosmećaru i ostalim kamionima za čiju popravku treba izdvojiti mnogo finansijskih sredstava. A u više slučajeva vreo pepeo dospe i na telo deponije gde može da izazove požar.

Uprkos apelima da se kabasti otpad (stari nameštaj, kade, prozori, bela tehnika, ambalaža, autolimarija, gume, baštensko smeće i sav drugi otpad) i šut ne bacaju u kontejnere predviđene za komunalni otpad ili pored njih, slika na gradskim ulicama, nažalost, govori da se mnogi naši sugrađani oglušuju o molbe „Higijene”. Divlje deponije nastaju baš na mestima gde su postavljeni kontejneri i čine višestruku štetu. Prvo, za njihovo uklanjanje je potrebno angažovati dodatni broj radnika i radnih mašina. Drugo, bačeni šut oštećuje kontejnere, pa tako dovodi do toga da svaki četvrti kontejner na kraju godine mora biti otpisan. Pojedini sugrađani i firme ovakvim ponašanjem stvaraju ružnu sliku u gradu i obezvređuju trud i zalaganje radnika „Higijene“, koji pored obavljanja redovnih poslova na prikupljanju i odvoženju komunalnog otpada, stižu da sa brojnih lokacija i više puta nedeljno uklone na desetine tona šuta, objašnjava Mišo Marković.

Dvaput godišnje organizuju se akcije sakupljanja i uklanjanja kabastog otpada: u proleće i na jesen. Jesenja akcija trajala je tokom celog oktobra.

Molimo naše sugrađane da kada adaptiraju postojeće ili grade nove objekte sav svoj građevinski otpad, šut i zemlju odnesu besplatno na staru deponiju (Dimitrija Tucovića 135), što se može učiniti svaki dan, kaže Marković.

 

 

Zbog nesavesnih građana u toku 2020. godine u Pančevu je izgorelo pet zvonastih velikih kontejnera (na zelenim ostrvima) i 15 plastičnih kontejnera, dok je čak 80 metalnih kontejnera znatno oštećeno.

Razlog malog broja izgorelih plastičnih kontejera leži i u činjenici da je ,,Higijena“ tokom prošle godine na ulice grada postavila više od 100 novih metalnih kontejnera.

Tokom ove godine statistika je manje crna zato što na ulicama gotovo da i nema plastičnih posuda za odlaganje smeća. Tačnije za 11 meseci 2021. godine izgorela su samo dva plastična od 1.100, dok je broj oštećenih metalnih već premašio 70. Nažalost, većina metalnih kontejnera stradala je od šuta. To praktično znači da će i iduće godine JKP ,,Higijena“ Pančevo, odnosno Grad, za nabavku novih kontejnera i stubnih kanti morati da obezbede značajna finansijska sredstva. Iako pred svaku grejnu sezonu putem medija apelujemo na Pančevce da ne bacaju vreo pepeo i žar u kontejnere iz godine u godinu imamo ogromne štete zbog izgorelih i uništenih posuda za smeće. Podsećamo da je cena plastičnog kontejnera oko 30.000, metalnih oko 50.000, a stubne kante oko 3.500 dinara. Nemarni pojedinici se oglušuju o naše molbe i uništavaju imovinu grada ne shvatajući da finansijska sredstva za nabavku novih kontejnera i stubnih kanti ide iz sredstva budžeta Grada, odnosno iz njihovog džepa, kaže Mišo Marković.

 

 

Potrebno je samo da se naši sugrađani pridržavaju načina na koji treba da tretiraju komunalni otpad, definisanog gradskom odlukom „O održavanju čistoće i odnošenju otpada“. To znači da građani koji žive u objektima za kolektivno stanovanje, u zgradama, koriste kontejnere, a sugrađani koji žive u individualnim domaćinstvima da komunalni otpad odlažu u svoje kante i iznose ga prema važećem rasporedu odnošenja.