Društvo

„Bunjevački kulturni mostovi: Spoj tradicije i tehnologije“

SUBOTICA – Projekat „Bunjevački Kulturni Mostovi: Inovativne Tehnologije za Očuvanje Tradicije“ uspešno je priveo kraju svoje četvoromesečno putovanje, ostvarujući svoj cilj da oživi i sačuva dragocenu bunjevačku kulturnu baštinu.

Kroz kreativne pristupe poput interaktivnih obrazovnih platformi, virtuelnih radionica i kratkih video klipova, ovaj projekat postao je pravi most između prošlosti i savremenog doba.

Tim sastavljen od stručnjaka poput Jadranske Tikvicki, Sandre Iršević, Melise Vilov i Mije Mandića predano je radio na oblikovanju obrazovnih sadržaja o bunjevačkoj kulturi i jeziku. Dizajneri i programeri su uložili napor u stvaranje atraktivne web platforme, koja je sada spremna da posetiocima pruži jedinstveno iskustvo upoznavanja s bunjevačkim nasleđem.

Tokom ovog perioda, naš tim je stvarao i delio kratke video klipove na društvenim mrežama, posebno na Instagramu i Facebooku. Ovi video prilozi, dužine do 20 sekundi, predstavljaju mladim Bunjevcima priliku da se direktno obrate svojim vršnjacima, deleći sa njima bogatstvo bunjevačke kulture na dinamičan i privlačan način.

Projekat je dodatno promovisan u školama koje uče Bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture, pomažući da se korenite vrednosti i tradicije približe mlađim generacijama. Nakon završetka projekta, obrazovni sadržaji ostaju dostupni online, pružajući nepresušan izvor informacija i podrške za nastavnike i učenike u osnovnim i srednjim školama.

Ovaj most tradicije i tehnologije ostaje ne samo kao simbol uspešnog projekta već i kao snažna veza između prošlosti i budućnosti Bunjevaca. Kroz inovacije i angažovanje, „Bunjevački Kulturni Mostovi“ postavljaju temelje za dugoročno očuvanje i širenje bunjevačke kulturne baštine.