Društvo

Aktivnosti u Kulturnom centru „Infinitum“ u Glogonju

GLOGONJ – Aktivnosti u okviru izučavanja jezika i upoznavanja sa umetnošću i tradicijom u Kulturnom centru „Infinitum“ su poslednjih mesec dana rezultirale primenom usvojenih znanja i veština na manifestacijama, kulturno-obrazovnim radovima i takmičenjima.

Polaznici kursa rumunskog jezika su u decembru 2023. godine učili koledarske pesme, koje su zatim 24. decembra i prikazala na lep način kolinđajući po selu i donoseći radost stanovnicima Glogonja, koji tada očekuju Božić. Takođe su učestvovali i na humanitarnom koncertu izvodeći tradicionalnu pesmu pred brojnom lokalnom publikom.

Usledile su pripreme i učestvovanje na takmičenju organizovano od strane Rumunske ambasade, pri čemu je čak troje učenika u januaru ove godine osvojilo vredne nagrade – tablet, i to Joana Subić, Leonardo Motorožesku i Nikola Bojković. Na navedenom takmičenju učenici su usmeno izlagali i pričali o sebi, o svom mestu i uspešno primenili naučeno i u standardnom, književnom jeziku i govoru.

Paralelno su bili aktivni i u praćenju edukativnih video-snimaka o poznatim ličnostima iz domena kulture, umetnosti, nauke, o znamenitostima susedne zemlje u cilju primene izdvojenih sadržaja na pano kao vid prezentacije.

Zahvaljujući podršci Nacionalnog saveta Rumuna iz Vršca, Ambasade i Departmana za Rumune u dijaspori odvijaju se brojne obrazovno-kulturne aktivnosti u navedenom Centru radi očuvanja i usavršavanja jezika i kulturoloških odlika u okviru radionica jezika koje pohađa oko 20 dece.