Društvo

Novosti iz Kulturnog centra „Infinitum“ Glogonj

GLOGONJ – U Kulturnom centru „Infinitum“ iz Glogonja se u sklopu aktivnosti posvećenih negovanju i očuvanju rumunskog jezika i kulture odvijaju časovi jezika i muzičke kulture, kao i saradnja sa osnovnom školom „Đenezis“ (Genesis) iz Bukurešta i učestvovanje na takmičenjima.

Na „Radionici rumunskog jezika sa elementima nacionalne kulture“ dvadesetoro dece uči vokabular i izraze koje ih zatim primenjuju na obrazovnim i kulturnim aktivnostima.

Određena sličnost običaja kod srpskog i rumunskog stanovništva, kao i povezanost i bliskost naroda kroz istoriju nedavno je bila prikazana u okviru prezentacije.

„Ove godine se časovi odvijaju po metodi „Obrnute učionice“ i internet-materijala (Google-forms, Quizziz itd, pri čemu se za određene lekcije koje vreme može efikasnije iskoristiti. Inače, časovi se održavaju u prostoriji Kulturnog centra „Infinitum“ koja se nalazi u lokalnom Domu kulture, a na pojedinim časovima se za aktivnosti koristi i moderna tehnologija i mobilni telefoni uz korišćenje korisnih onlajn-rečnika i delova lekcija. U maju i junu se ostvarila pomenuta saradnja između Glogonjskog kulturnog centra i navedene osnovne škole iz Bukurešta na obrazovnom planu i u cilju razmene iskustava između samih predavača-profesora“, saznajemo od Rodike Marijanu koja je jedan od profesora Kulturnog centra u kojem predaje rumunski jezik.

U okviru internacionalnog projekta, trinaestogodišnjaci škole „Đenezis“ su saznali više o jeziku, narečju, tradicijama i istoriji Rumuna iz Glogonja a i uopšte iz srpskog Banata.

Tom prilikom su deca iz Glogonja snimila dokumentarni film, uz saglasnost i roditelja, predstavljajući selo, poznate ličnosti iz prošlosti iz domena umetnosti i odlike rumunskog stanovništva iz sela i regije.
Usledilo je dopisivanje između dece uz zajedničke teme o hobijima, učenju, kao i uz teme iz domena kulture.

Učestvovanje mnogobrojne dece-polaznika kursa iz Glogonja uz koordinisanje njihovih profesora u pomenutoj saradnji bilo je od značaja i za dalju motivaciju dece u daljem usvajanju znanja.

Trenutno se mladi Glogonjci upoznaju sa izvornom muzikom zavisno od regija, uče nove pesme, kao i dečje pesmice kojima će se predstaviti na sledećim manifestacijama i takmičenjima. Istovremeno učestvuju i na takmičenju u pisanju sastava o rumunskom jeziku, koji je organizovan od strane Instituta za kulturu iz Bukurešta, kao i u dokumentovanom prikazu lokalnih običaja.

Potrebno je napomenuti da se navedene aktivnosti odvijaju u Kulturnom centru zahvaljujući odobrenim projektima od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i manjine, Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i Departmana za Rumune u dijaspori.