DruštvoNaslovnaTurizam

Glogonj: Uređeno izletište „Skela“ na Tamišu

Na samo 16 kilometara od Pančeva, nadomak Glogonja, uz obalu Tamiša nalazi se izletište “Skela”. Redovni posetioci godinama su ribolovci, ali sve češće je i omiljeno mesto za odmor u prirodi za porodice i ljubitelje prirode ne samo iz Glogonja već i okoline.

Izletište je uređeno zalaganjem meštana, Mesne zajednice i lokalne samouprave.

Tamiš je reka bogata ribom, a ribolovci kažu da su babuška i deverika najzastupljenije vrste ribe, ali da ima i soma i šarana.

Slavko Jovanovski, predsednik MZ Glogonj kaže da su od 2018. godine krenuli sa uređenjem izletišta, jer su odavno prepoznali turističke mogućnosti koje pruža reka Tamiš.

U uređenju su nam puno pomogli iz JKP „Glogonj“, kao i članovi Asocijacije mladih „Juvenis“ iz našeg mesta. To udruženje je zahvaljujući konkursima Grada Pančeva dobijalo određena sredstva koja su potrošena upravo na uređenje izletišta. U prethodnom periodu postavili smo dva senika odnosno pečurke od trske, sazidali smo roštilje, nasut je pesak. Postavili smo i mobilijar za decu: tobogane, klackalice, ljuljaške. Pumpa je vraćena u funkciju. Od onog što smo ove godine uradili izdvojio bih kao najznačajnije nasipanje pristupnog puta tucanikom u čemu nam je pomogao Grad Pančevo. Takođe smo sve puteve duž obale Tamiša ravnali i valjali, kaže Slavko Jovanovski.

 

 

Duž obale su nedavno postavljene i nove kante, a da ovo izletište bude čisto svakodnevno brinu radnici javnog komunalnog preduzeća i volonteri.

Glogonjci neguju sećanje i na kultne filmove koji su snimani na ovoj obali. Široj javnosti svakako je najpoznatiji “Ko to tamo peva?” te će vas table duž obale podsetiti na ta vremena kada su čuveni glumci pohodili obale Tamiša.

 

 

Sa uređenjem izletišta biće nastavljeno i ubuduće, a u planu je izrada pontona koji će posetiocima omogućiti lakši ulazak u vodu.