DruštvoNaslovna

Glogonj: završena kapela na seoskom groblju

U Glogonju je, posle višegodišnjih zahteva meštana, završena kapela, koja je od danas, 5. avgusta i zvanično u upotrebi. Vrednost radova je nešto više od 14 i po miliona dinara, a radovi su trajali dve godine.

Površina objekta je 190 metara kvadratnih, a investitor je Grad Pančevo. Završetak radova na kapeli sada će Glogonjcima olakšati sahranjivanje preminulih.

Maja Vitman, gradska menadžerka obišla je kapelu da se uveri u kvalitet izvedenih radova. Kako je rekla, u prisustvu sveštenstva osveštan je zvonik kao i sam objekat, koji od sada može da se koristi za namenu koju ima.

Objekat je napravljen na osnovu kanona Srpske pravoslavne crkve. Pored kapele izgrađen je i prateći pomoćni objekat sa nadstrešnicom. Ovaj projekat je od velikog značaja za meštane Glogonja i zadovoljstvo mi je što je i ova investicija ušla u budžet grada Pančeva, te da je blagovremeno završena, rekla je Maja Vitman.

Radove je izvodilo JP „Direkcija za izgradnju i uređenje Pančevo“, a kasnije je investicija prešla na grad Pančevo.

Slavko Jovanovski, predsednik Saveta MZ Glogonj kaže da će ovaj objekat puno značiti porodicama preminulih, jer otvara mogućnost da se ceo obred obavi na jednom mestu.

Zahvalio bih se gradu Pančevu što je uzeo u obzir naše zahteve i potrebe naših meštana, rekao je Slavko Jovanovski.

Sveštenik Ivan Barajevac kaže da će se sada izbeći zastoj u saobraćaju zbog tradicija koje su se poštovale prilikom sahranjivanja.

Neće više biti dugih povorka kroz selo, već će se ceo obred i okupljanje obavljati u novoizgrađenom objektu pored kapele. Osveštana je kapela i prostorije koje su predviđene za parastose i daće. Ovakve stvari će se od sad odvijati ovde a ne u kući, kako je do sada bio običaj, rekao je Barajevac.

Gradska menadžerka Maja Vitman kaže da će se budžet Glogonja za sledeću godinu odnositi na poboljšanje putne infrastrukture kao i pitanja oko kanalizacione mreže i uređenja školskog prostora.