AktuelnoDruštvoNaslovna

Kovin: Nova fabrika obezbediće 300 radnih mesta

U Opštini Kovin bi do kraja ove godine trebalo da bude izgrađen novi industrijski pogon vredan oko 15 miliona evra. Reč je o fabrici za završnu obradu čeličnih limova sa oko 300 zaposlenih, od čega će polovinu činiti visokoobrazovani kadar.

Prvo su odbornici SO Kovin 9. januara glasali za ugovor o otuđenju parcele u industrijskoj zoni u bloku 117, a zatim je 10. januara potpisan i overen taj dokument između Opštine Kovin i bugarskog investitora o prodaji nešto više od osam hektara zemljišta na kome će biti podignuta fabrika za završnu obradu čeličnih limova.

Kompanija „Minimet komoditiz“ sa sedištem u Beogradu čiji je Petar Zahariev vlasnik odlučila se za Kovin zbog povoljnih uslova za investitore, blizine smederevske železare i položaja na Dunavu kao transportnom putu, ali i zbog odlične saradnje sa lokalnom samoupravom od samog početka. On je dalje rekao da će buduća fabrika biti izgrađena u dve faze.

Prva faza će biti gotova do kraja ove godine, imaće kapacitet od 400.000 tona godišnje i činiće je dve linije za sečenje toplovaljanih čeličnih limova i jedna za hladno valjane limove. Druga faza biće završena do kraja 2020. godine, kada će biti izgrađene dve linije za galvanizovane limove i jedna za farbane limove ukupnog kapaciteta 380.000 tona godišnje, rekao je Petar Zahariev.

 

 

Predsednica opštine Sanja Petrović ponovo je naglasila važnost izgradnje fabrike sa stanovišta novog zapošljavanja, pre svega mladog i obrazovanog kadra.

Za opštinu Kovin koja spada u kategoriju nerazvijenih i koja ima veliki broj nezaposlenih kao i veliki odliv mladih kadrova, ova investicija je od izuzetno velikog značaja. Biće potrebno 300 ljudi za rad, od toga čak 130 sa visokom stručnom spremom što će u velikoj meri doprineti da nam mladi iz Kovina više ne odlaze, a sa druge strane dobar je motiv da se svi oni koji su nas napustili u potrazi za poslom vrate u Kovin, rekla je predsednica opštine Petrović.

Osam hektara opštinskog zemljišta u industrijskoj zoni Kovina prodato je za blizu 380.000 evra.

Investitor i lokalna samouprava istakli u da je veoma važno to što će u buduće pogone biti ugrađena najnovija tehnologija sa maksimalnom ekološkom zaštitom u skladu sa odgovarajućim propisima Republike Srbije.