Kultura

U Samošu i Pančevu sačuvana uspomena na Vladimira Fijata: knjiga „Ovejani Srbin“

Uspomenu na znamenitog sugrađanina Vladimira Fijata (1883-1959), čuvaju u njegovom rodnom mestu Samoš u opštini Kovačica, gde je obeležena 135. godišnjica od njegovog rođenja.

Obeleležavanje godišnjice rođenja Vladimira Fijata u organizaciji Doma kulture „Vladimir M. Fijat” bilo je u znaku promocije knjige „Ovejani Srbin”, njegovog ratnog zapisa, objavljenog u izdanju novosadskog „Prometeja” i Javnog medijskog servisa Srbije RTS-a.

Rukopis ratnog zapisa „Ovejani Srbin” Vladimira Fijata, sećanje je dobrovoljca iz banatskog sela Samoš na Veliki rat, a objavljen je zahvaljujući Tihomiru Živanovu i Milovanu Lukiću.

Na obeležavanju 135. godišnjice pored stanovnika Samoša učestvovali su gosti iz Kovačice, Beograda, Pančeva i Dobrice.

Na promociji su prisutnima podeljeni primerci knjige koja je svedočanstvo o srpskom dobrovoljcu, solunskom ratniku, velikom ljubitelju ratne fotografije i sakupljaču umetničkih dela, koji je nakon Prvog svetskog rata službovao na dvoru kralja Aleksandra Karađorđevića.

Nekoliko dana nakon ove promocije, knjiga je predstavljena i u Pančevu u Gradskoj biblioteci Pančevo.

Vladimir Fijat je rođen kao treće dete Marka i Olimpijade Fijat u Samošu, gde je završio osnovnu školu, potom se u Beogradu školovao za trgovačkog putnika, bavio tim poslom i sakupljanjem umetničkih dela, a po izbijanju Prvog svetskog rata kao dobrovoljac prijavio se 1914. godine u redove Srpske narodne vojske Kraljevine Srbije, bio učesnik Solunskog fronta, a iz rata je doneo dragocenu foto dokumentaciju i akvarele.

Neposredno pred smrt rodnom Samošu je zaveštao impresivan legat umetničkih slika i predmeta, antikviteta, retkih dokumenata i uz dragocenu umetničku zaostavštinu, kolekciju fotografija iz Prvog svetskog rata i svoj ratni zapis, koji je najzad štampan u knjizi „Ovejani Srbin”.

Dom kulture u Samošu nosi ime Vladimira Fijata, a Galerija „Vladimir Fijat” je osnovana radi sprečavanja daljeg otuđenja i propadanja njegove zaoostavštine rodnom mestu. Svojom zbirkom slika i kopija iz različitih vremenskih perioda i slikarskih pravaca galerija u Samošu je jako interesantna za posetioce, ali glavni nedostatak je što nije adekvatno marketinški promovisana, kao i to da se nalazi u mestu koje je izvan glavnih putnih pravaca.

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Kovačice, koji je realizovan uz podršku Opštine Kovačica.
Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Kovačica.