DruštvoNaslovna

Završeni „Dani Slovenije“ u Pančevu – manifestacija koja je predstavila slovenačku kulturu i tradiciju

Programom „Dani otvorenih vratiju“ i predstavljanjem Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ u nedelju, 27. juna završena je kulturna manifestacija „Dani Slovenije“ u Pančevu.

Sedam dana raznovrsnog programa u potpunosti je opravdao očekivanja članova pančevačkog Udruženja Slovenaca, Pančevaca kao i gostiju kojih je bilo ne samo iz Srbije već i iz Slovenije.

Manifestacija je počela 21. juna u Kulturnom centru Pančeva promovisanjem knjige „Laibach – 40 godina večnosti“ autora Teodora Lorenčiča iz Maribora, jednog od osnivača i biografa slovenačke kultne grupe.

Istog dana Pančevcima je premijerno prikazan i dokumentarni film o počecima grupe „Laibach“ i njihovim prvim turnejama i koncertima.

 

 

Sledećeg dana u Gradskoj biblioteci u Pančevu promovisan je slovenački stručni časopis „Slovenika“ koji su predstavili članovi Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine i uređivačkog odbora dr Maja Đukanović i Saša Verbič. U muzičkom delu programa predstavile su se Sanela Blagojević i Sonja Mirković. U nastavku programa svoju poeziju čitao je pesnik i filozof Teodor Lorenčič.

 

 

U sredu 23. juna u crkvi Sv. Karla Boromejskog u Pančevu održana je sveta misa na slovenačkom jeziku. Misu je predvodio Alojzij Letonja, župnik crkve Sv. Ćirila i Metodija iz Beograda.

Isto veče u Narodnom muzeju u Pančevu otvorena je izložba „Znameniti Slovenci u Srbiji“ autora Marije Vaude, Nikole Pilipovića i Biljane Milenković-Vuković.

 

 

Centralna manifestacija održana je 24. juna u holu Gradske uprave Pančeva gde je u prisustvu gradonačelnika Pančeva Aleksandra Stevanovića, mnogobrojnih gostiju i visokih zvanica, Ambasador Slovenije u Beogradu Damjan Bergant otvorio izložbu „Vozom kroz Sloveniju“ čiji su autori Josip Weber i Blaž Kavčič. Nakon ceremonije otvaranja izložbe gostima je uspešno predstavljena manifestacija Gastronomski događaj „Naši slovenački specijaliteti“ koju su na jedan lep i originalan način predstavili učenici i profesori ugostiteljskih smerova Ekonomske škole „Paja Marganović“ iz Pančeva uz pomoć slovenačkih kompanija „Z, dežele-Celjske mesnine“ i „Radgonske gorice“. U muzičkom delu programa nastupile su Helena Delić i Petra Vitomirov, članice dua „Fantastik“.

Sledećeg dana program je bio namenjen najmlađima. Profesor biologije Jelena Jovanović održala je zanimljivo predavanje o pčelarstvu, proizvodnji meda i zaštiti životne sredine, nakon čega su najmlađi članovi Udruženja „Logarska dolina“ radili crteže koji su bili inspirisani tim predavanjem.

 

 

U subotu, 26. juna u kafe-galeriji „Galerija“ održano je veče posvećeno slovenačkom turizmu. Gostima su tokom večeri bili prikazivani promotivni turistički filmovi, kao i muzički spotovi poznatih slovenačkih muzičkih sastava.

Poslednjeg dana manifestacije programom nazvanim „Dani otvorenih vratiju“ predstavljeno je Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“. Veliki broj Pančevaca imao je priliku da se upozna sa aktivnostima koje sprovodi Udruženje, naročito u oblasti promovisanja slovenačke kulture, istorije i tradicije, kao i slovenačkog obrazovanja i turizma.

Dani Slovenije postaće tradicionalna manifestacija koja će se ubuduće održavati i u ostalim gradovima južnog Banata gde žive Slovenci.