DruštvoNaslovna

Mirović u Subotici: zadovoljan sam onim što sam video

Zadovoljan sam onim što sam video, rekao je nakon obilaska radova koji se odvijaju na dva objekta pri Gerontološkom centru Subotica, predsednik Pokrajinske Vlade, Igor Mirović.

On je zajedno sa direktorom Kancelarije za javna ulaganja Markom Blagojevićem, resornim pokrajinskim sekretarom Predragom Vuletićem i gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom obišao radove koji se odvijaju na dva objekta pri Gerontološkom centru i to „Domu za odrasla lica“ i Domu „Dudova šuma“.

Završetkom ovih radova stvoriće se bolji uslovi za korisnike koji borave u domovima, ali i za zaposlene. Ustanove kojima rukovodi Pokrajinska Vlada pokazale su vanrednu spremnost da pripreme projektnu dokumentaciju i naredne nedelje obići ćemo Novi Sad, Bačku Topolu i druge ustanove po Vojvodini. Preko Kancelarije za javna ulaganja treba da se rekonstruišu i bolnice, a Subotica je svakakao prioritet i u planu je da se rekonstruiše oko 20.000 kvadrata, rekao je predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović.

 

Igor Mirović u Subotici

 

Obraćajući se medijima on je rekao i da će da se nastave ulaganja u socijalnu zaštitu, kao i zdravstvene ustanove i podsetio da do pre tri godine niko nije pretpostavio da će toliko da se stabilizuje finansijska situacija u Srbiji da sada država ima novca za realizaciju ovakvih i sličnih projekata.

Socijalna zaštita je najosetljivija oblast društva i tu društvo i država pokazuju koliko su snažni, kakav je stepen empatije i koliko su sposobni da odgovore na zahteve građana i njihovih porodica. Mi pripremamo budžet za narednu godinu i izdvojićemo značajna sredstava za ovakve namene. Budžet će biti oko 80 milijardi dinara, što je 16 milijardi veći nego kada je izabrana ova Vlada. Naša osnovna dužnost je da poboljšavamo uslove života naših građana, kazao je Mirović.

 

 

Direktor Gerontološkog centra dr Nenad Ivanišević zahvalio se predsedniku Pokrajinske Vlade Igoru Miroviću, gradu Subotici i Kancelariji za javna ulaganja za podršku realizacije jednog od najvećih investicija u Gerontološkom centru.

Grad Subotica je u naše ime konkurisao kod Kancelarije za javna ulaganja, a oni su prepoznali naše potrebe. Samo zajedno možemo nešto da uradimo, jer svi smo na istom zadatku da bi našim korisnicima bilo bolje, pa ćemo ubuduće rekonstruisati i Dom za negu, rekao je direktor Gerontološkog centra dr Nenad Ivanišević.

Investiciju finansiraju Vlada Srbije, Pokrajinska Vlada i grad Subotica, a radovi na “Domu za odrasla lica” realizuju se u dve faze. Nakon šest meseci, koliko bi radovi trebalo da traju korisnici će biti smešteni u jedan moderan objekat. Reč je najvećoj investiciji do sada ove socijalne ustanove, koja svojim programima i načinom rada služi kao primer svim socijalnim ustanovama u Srbiji. Oko milijardu dinara biće uloženo u rekonstrukciju “Doma za odrasla lica” i “Dudova šuma”.

 

 

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta. Podsetio je da je na zajedničkoj sednici Pokrajinske i Republičke Vlade pre tri godine obećano ulaganje u objekte u zdravstvu, prosveti, socijalnoj zaštiti u vrednosti od 1,8 milijardi dinara.

Tri godine kasnije realizovane su investicije od dve milijarde dinara u 28 lokalnih samouprava, a ugovoreni su radovi za još oko četiri mijarde dinara. Govorimo o ulagunju koje je premašilo ono što je dogovoreno na zajedničkoj sednici pokrajinske i republičke vlade pre tri godine, zaključio je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Ivanišević je na kraju Mirović, Blagojeviću i Labanu poklonio slike koje su izradili korisnici Gerontološkog centra.

 

 

Tekst: S. Iršević
Foto: vojvodina.gov.rs