TurizamZanimljivosti

Sigurno niste znali: Goranski park u Pančevu stanište je retkih biljnih vrsta

Goranski park u Pančevu, koji je godinama bio zapušten i zarastao u korov, nove generacije Gorana pre tri godine su obnovile s idejom da ga pretvore u učionicu na otvorenom. Park se prostire na oko četiri i po hektara, preko puta Osnovne škole „Isidora Sekulić“ u Pančevu, na potezu ka železničkoj stanici Pančevo Varoš, a pre skoro pola veka podigli su ga Gorani. U njemu su stanište našle različite retke biljne vrste koje se skoro nigde u gradu ne mogu videti, a očuvale su se do današnjih dana.

U Goranskom parku u Pančevu i dalje postoje biljke kao što je himalajski borovac, ariš, ukrasni dud, ukrasna šljiva, ukrasna jabuka ili japanski javor. Sve te vrste i dan danas su se očuvale, iako su zasađene pre više od četiri decenije, a nisu održavane. Pre nekoliko godina su posađene kuglaste forme bagrema i žalosne forme brdskog bresta, a u delu gde staza vodi ka železničkoj stanici je drvored lipa koje u ovo doba godine fantastično mirišu. Nekim biljnim vrstama je potrebno i orezivanje da bi ponovo postale ukras parka.

Goranski park Pančevo

Volonteri Pokreta Gorana u Pančevu novcem iz Evropske unije promenili su izgled tako što su pre tri godine od zapuštenog javnog prostora, Goranski park osavremenili novim, do tada nepostojećim sadržajima – instalirali su pokretnu binu sa ozvučenjem i projektorom, postavili montažni amfiteatar, klupu sa solarnim punjačem za mobilne telefone i internet mreže, koji i danas rade.

Postojeći fond drveća i grmlja obogatili su tada sa 200 novih sadnica koje lepo napreduju, a obnovljen je i parkovski mobilijar i staze.

Dugi niz godina retko ko se usudio da šeta zapuštenim parkom, a sada je sve više građana iz neposrednog komšiluka koji slobodno vreme provode u hladu višedecenijskih stabala, dok se najmlađi Pančevci igraju na klackalicama, ljuljaškama i drugom parkovskom mobilijaru.

Park se nalazi na mestu koje povezuje tri pančevačka naselja – Misu, Kotež i Teslu

Park se nalazi na mestu koje povezuje tri pančevačka naselja – Misu, Kotež i Teslu i sada se u njemu okupljaju meštani koji su takođe mišljenja da park ne treba da propadne, jer je jedini u Pančevu sa raznovrsnim i retkim biljnim vrstama.

Taj prostor do sada je uglavnom bio predviđen za sport i rekreaciju, u njemu je dozvoljeno i šetanje kućnih ljubimaca.

Gorani su sačinili i popis biljnog sveta koji tamo postoji, jer su u Goranskom parku, kad je podignut, zasađene veoma kvalitetne i dekorativne vrste za to doba. Mnoge su se održale do danas, a ukoliko do sada niste bili u ovom pančevačkom parku, iskoristite tople letnje dane za obilazak ovog parka i uživanje u debelom hladu drveća. Jednako lepo u njemu je i u jesen.

Comment here