KulturaNaslovna

Turisti u Kovačici najviše posećuju Galeriju naivne umetnosti

Srbija je u 2018. godini bila na listi CNN kao jedna od 18 turističkih destinacija koje bi svakako trebalo posetiti. Među mnogobrojnim interesantnim lokacijama turistima je izuzetno zanimljiva i Kovačica, Južnobanatska opština od jedva 6.500 stanovnika koju godišnje poseti na desetine hiljada turista.

Najviše dolaze u Galeriju naivne umetnosti koja je samo u 2018. godini imala 23.000 posetilaca iz 56 zemalja.

Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici kaže da svake godine sve više turista dolazi da vidi radove umetnika naivaca.

Najviše je posetilaca koji su plovili kruzerima do Beograda. To su inostrani turisti uglavnom iz Amerike i svaki drugi dan od februara do kraja novembra dolazili su ovde. Kada nam dolaze grupe iz inostranstva to je jedan čitav mali performans. Svira slovački narodni orkestar obučen u narodnu nošnju a goste nudimo tradicionalnim slovačkim štrudlama. Obavezno obiđu i radionicu graditelja violina Jana Nemčeka i druge znamenitosti. U toku godine organizovano dolaze gosti sa više od 50 kruzera. Oni su zadivljeni umetnošću naših slikara, tako da su iz godine u godinu sve brojniji posetioci sa kruzera, koji iz Beograda dolaza sa dva ili tri autobusa u svakoj turi, kaže Ana Žolnaj Barca.

Ana Žolnaj Barca dodaje da dolazi i veliki broj penzionera, članova raznih udruženja, a redovno dolaze i đačke ekskurzije u proleće u aprilu i maju, kao i na početku školske godine u septembru i oktobru.

Naivna umetnost iz Kovačice je već odavno postala brend. Nije tako lako naslikati sliku, niti je tako lako postati član Galerije naivne umetnosti Kovačice, a moraju se odvojiti i značajna sredstva ukoliko se želi kupiti dobra slika. To je bogatstvo koje oplemenjuje dušu. Ljudi iz Kovačice i okoline koji dođu da posete Galeriju, obično ne kupuju ništa, ali izlaze odavde sa osmehom nekako produhovljeni. Gosti sa strane koji dođu, takođe izlaze zadovoljni s osmehom, ali često i kupuju dela naših umetnika. Nije nam glavni cilj da prodajemo slike, već negovanje nadaleko poznate tradicije umetnosti naive u Kovačici, kaže naša sagovornica.

Kovačička galerija okuplja 28 slikara savremenika, a iza svakog od njih je više od tri decenije rada u umetnosti naive, cenjeni su i priznati kod nas i u svetu. Ana Žolnaj Barca konstatuje da dobroj poseti doprinose i najznačajnije manifestacije koje se organizuju, kao što su „Noć muzeja“ sa prolećnim izložbenim salonom slika u maju, „Kovačički oktobar“ u oktobru i „Karavan naive kroz Srbiju“, koji je posle Kovačice boravio u Beogradu, Nišu i Vršcu.

U Galeriju su od njenog osnivanja 1955. godine dolazile mnoge poznate ličnosti: Rolingstonsi, Alen Delon, Sofija Loren, Elizabet Tejlor, Brižit Bardo, posada Apola 11…

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Kovačice, koji je realizovan uz podršku Opštine Kovačica.
Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Kovačica.