KulturaNaslovna

Pančevo: prijem kod gradonačelnika za učesnike Festivala folklora Rumuna u Dolovu

Povodom održavanja “59. Velikog festivala folklora Rumuna Vojvodine – Republika Srbija” u periodu od 21, 22. i 23. avgusta u Domu kulture “25. maj” Dolovo, priređen je prijem gradonačelnika Saše Pavlova u Gradskoj upravi grada Pančeva za pripadnike rumunskih igračkih grupa.

Prijemu su prisustvovali i Valerija Arnautu, izvođač/interpretator rumunske narodne muzike, novinarka i predsednica Rumunske fondacije za folklor i Marija Murgoć, direktorka profesionalnog ansambla Cara Vranći (Tara Vrancei) iz Fokšanija.

 

 

Tom prilikom gradonačelnik Saša Pavlov je izjavio da ćemo u tri dana festivala imati priliku da uživamo u muzici i igri velikog broja kulturno-umetničkih društava i ostalih izvođača i da se upoznamo sa bogatom kulturom i tradicijom, koja će biti predstavljena na 59. “Velikom festivalu folklora Rumuna Vovodine”.

Ovo je takođe i odlična prilika za druženje mladih jer povezuje sela, društva i afirmiše kulturno nasleđe kroz nastupe, čime doprinosi očuvanju kulturne baštine Rumuna u Vojvodini. Pančevo se ponosi našom Rumunskom nacionalnom zajednicom i svim ostalim nacionalnim zajednicama koje žive u miru i slozi, ljubavi i toleranciji, generacijama unazad. A grad koji predstavlja dom za veliki broj ljudi različitih nacionalnosti, kulture, jezika i običaja, koji zajedno žive poštujući jedni druge u prijateljstvu, to je bogat grad, ocenio je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

„Veliki festival folklora Rumuna Vojvodine – Republika Srbija“ je manifestacija takmičarskog tipa. Manifestacija okuplja kulturno-umetnička društva iz Vojvodine koja se predstavljaju repertoarom rumunskog folklora. Osnovne kategorije takmičara su: vokalni i instrumentalni solisti, pevačke grupe / horovi, muzički orkestri i folklorni ansambli.

Festival je osnovan 1959. godine u Uzdinu. Održava se jedanput godišnje avgusta meseca na otvorenoj sceni (osim u slučaju nevremena kada se održava u zatvorenom prostoru) i to svake pete godine u Uzdinu, a u međuvremenu menja mesto održavanja. U pitanju su mesta iz Vojvodine (pretežno Banata) u kojima je zastupljena rumunska nacionalna manjina (Ovča, Uzdin, Torak, Dolovo, Ečka, Glogonj, Lokve, Mramorak, Nikolinci, Vladimirovac, Banatsko Novo selo, Barice, Deliblato, Sutjeska, Kuštilj, Jankov most, Grebenac).

 

 

Misija festivala je očuvanje kulturnog identiteta rumunske nacionalne manjine na teritoriji Vojvodine, kroz negovanje folklorne tradicije vojvođanskih Rumuna.

Takmičarski ansambli dolaze iz sledećih mesta sa teritorije Vojvodine: Ovča, Uzdin, Torak, Dolovo, Ečka, Glogonj, Lokve, Mramorak, Nikolinci, Vladimirovac, Banatsko Novo selo, Barice, Deliblato, Sutjeska, Kuštilj, Jankov most, Grebenac, dok su mesta odakle dolaze gosti iz Rumunije Rešica (Reșița) i Fokšani (Focşani).