KulturaNaslovna

U Kovačici obeležen Dan maternjeg jezika

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici je organizovana proslava kojoj su između ostalih prisustvovali ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević i ministarka kulture Slovačke Ljubica Lašakova.

Ministar Vladan Vukosavljević

Ministar Vukosavljević podsetio je na proslavi na reči oca srpske kulture i pismenosti Vuka Stefanovića Karadžića, koji je opisujući značaj maternjeg jezika rekao da dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i poštujemo, njime govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod koji se može među sobom razumevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi i ne propada.

Na svečanosti u zgradi opštine nastupio je hor Gimnazije Mihajlo Pupin i interpretirao pesme na četiri jezika u zvaničnoj upotrebi u Kovačici, i posebno su pročitali odlomak koji se odnosi na važnost očuvanja maternjeg jezika usled odumiranja jezika koji nastaje kao proces globalizacije.

Istim povodom, u galeriji Babka priređena je izložba naivnog slikarstva pod nazivom „Kreativna ekonomija“, koju su otvorili ministri kulture Srbije i Slovačke, Vladan Vukosavljević i Ljubica Lašakova.

Naivno slikarstvo, koje je po značaju i kvalitetu odavno prevazišlo granice Srbije i postalo prepoznatljivo u čitavom svetu, postalo je zaštitni znak Slovaka u Srbiji, a onda i Srbije u svetu, rekao je ministar Vukosavljević na otvaranju izložbe.

On je podsetio da je zahvaljujući tome, na predlog Fondacije Babka Kovačica i Opštine Kovačica, Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe naše zemlje upisalo 2012. godine Slovačko naivno slikarstvo u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

 

Ministri kulture Srbije i Slovačke u Galeriji Babka

Upravo je Kovačica mesto u kome paradigma kulturnih industrija omogućava povezivanje kulture i ekonomije na način kojim se priznaje i ekonomski značaj kreativnih aktivnosti“ istakao je Vukosavljević.

U obraćanju u dvorištu Galerije naivne umetnosti, ministar kulture, Vladan Vukosavljević, otkrio je prisutnima da je sa predsednikom opštine Milanom Garaševićem dogovorio izgradnju nove galerije u opštini Kovačica koja će biti u skladu sa najvišim standardima i kojom će se građani opštine Kovačica ponositi.

Ministar Vladan Vukosavljević posetio je i Galeriju naivne umetnosti gde je sa veliim interesovanjom razgovarao sa Anom Braca, direktorkom Galerije naivne umetnosti, i tom prilikom je istakao da je kulturnim poslenicima ove opštine na raspolaganju za sve planove i buduće projekte.

Nakon izložbe usledio je bilateralni sastanak dvoje ministara, na kome je bilo reči o jačanju međusobne saradnje u oblasti kulture, prvenstveno pozorišnoj umetnosti, kreativnih industrija i digitalizaciji kulturnog nasleđa.

Obeležavanju devetnaestog Međunarodnog dana maternjeg jezika, u okviru kog je upriličen bogat kulturno-umetnički program, prisustvovali su i predsednik opštine Kovačica Milan Garašević, predsednik Nacionalnog odbora za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović, ambasadorka Slovačke Republike u Srbiji Dagmar Repčekova predstavnici diplomatskog kora i drugi.