NaslovnaSport

Subotica: Predstavljeno idejno rešenje za gradski stadion

Idejno rešenje budućeg Gradskog stadiona u sklopu realizacije projekta obnove i unapređenja Gradskog stadiona u Subotici dato je na javni uvid.

Sastanku koji je održan u Plavoj sali Gradske kuće u Subotici prisustvovali su gradonačelnik Bogdan Laban sa saradnicima, predstavnici UNDP-a , kao i nadležni projektanti. Na sastanku je rečeno da će za 45 dana biti izađen predlog projekta i održana javna rasprava.

Ukoliko sve bude išlo planiranom dinamikom, polovinom godine se očekuje početak radova na samom objektu. Projekcija trajanja radova je osam meseci. Po završetku ovih i već sprovedenih radova, stadion će ispunjavati uslove za odigravanje fudbalskih utakmica i atletskih takmičenja po evropskim standardima.

Gradski stadion Subotica izgrađen po projektu inženjera Koste Petrovića, ali nikada nije nije zaživeo kompletan projekat koji je subotički inženjer osmislio kao “Stadion Kralja Petra II”, koji je podignut je 1936. na inicijativu Sokolske organizacije. Gradnja ovog sportskog objekta bila je deo projekta „Veliki narodni park”, u okviru koga bi se našli brojni sportski i zabavni sadržaji. U okviru prve faze pored infrastrukturnog opremanja objekta zasađen je jorgovan, zelenilo i trava.

Stadion je otvoren 6. juna 1936. godine za slet severnih Župa saveza Sokola Kraljevine Jugoslavije. Renoviran je 1972. godine kada su betonirane tribine, a rekonstrusan je i 1978. godine i sada nakon osam decenija zahvaljujući Gradu Subotica, ali i pokrajini i republici od prošle godine započeta je rekonstrukcija stadiona, koji će po svemu sudeći vrlo brzo da zasija u novom ruhu.

 

Autor: S.I.
Fotografije: www.subotica.rs