KulturaNaslovna

Prvi kamp tradicionalne muzike u Subotici

U Subotici je održan prvi kamp tradicionalne muzike u OŠ „Ivan Goran Kovačić“. Oko 40-oro đaka tokom pet dana imalo je priliku da se upozna sa tradicionalnom muzikom naše zemlje i na javnom času otpevalo je stare i pomalo zaboravljene pesme iz Prizrena, sa Kosova i drugih krajeva Srbije.

Učesnici kampa u Subotici

Među pesmama su: „Tamna noći, tamna li si“,„Carule“,„Udade se Živka Sirinićka“,„Crven cvete“, „Gusta mi magla padnala“, „Zaspo mi je dragi“… Posebnu emociju su polaznici kampa kod publike probudili izvodeći numere „Mi smo deca neba“ i „Sa Kosova zora sviće“.

Pet dana pod budnim okom članova a kapela “Srbski pravoslavni pojci” subotički đaci imali su priliku da pokažu svoje znanje i vokalne sposobnosti. Mentor Marko Kačarević ispred “Srbskih pravoslavnih pojaca” rekao da je da Subotičani mogu da budu ponosni na svoju decu, koja su za kratko vreme naučila mnogo toga.

Pojedini učenici su odmah hteli da se se prijave, a neki po nagovoru učiteljica i nastavnica, ali zajedničko svim polaznicima kampa je da se niko nije pokajao i smatraju da su na pravi način proveli prolećni raspust.

Nevena Antić, učenica petog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ kaže da se pre dva meseca zainteresovala za tradicionalnu muziku i da joj jelepo bilo u kampu, zbog druženja, novih prijatelja, ali imala je priliku i nešto novo da nauči.

Dušana Crnić učenica OŠ „Matko Vuković“ igra folklor za KUD „Mladost“. Dušana objašnjava da se na folkloru pevaju malo drugačije pesme, ali da je u kampu uživala i da se nije pokajala.

Malo mi je teže na folkloru jer pevam i igram i treba mi dobra kondicija, a ovde stojim i pevam. Ali pesme su predivne, mnogo sam naučila o srpskoj tradiciji, kaže Dušana Crnić.

Organizator kampa “Srbskih pravoslavni pojaci” kažu da nakon Subotice planiraju organizovanje kampa i u Šumadiji i na Kosovu i Metohiji.

Saradnja Grada Subotice sa Srbskim pravoslavnim pojcima realizuje se uspešno već dve godine i oni su subotičkoj publici dobro poznati, objašnjava Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti iz Grada Subotica.

Očuvanje kulturnog identiteta značajno je za sve narode na ovim prostorima, kaže Jasmina Stevanović.

 

Završni koncert kampa u Subotici

 

Srbski pravoslavni pojci nastali su 2011. godine sa idejom da ulepšaju crkvena bogosluženja izvođenjem duhovne, nacionalne i etno muzike. Sastav se godinama širio, pa sada broji desetak članova, a za sebe kažu da su jedinstveni a kapela sastav u našoj zemlji.

tekst i foto: S.I.