DruštvoNaslovna

Osnovci iz Omoljice treći u Evropi u poznavanju saobraćaja

Ekipa Srbije osvojila je 3. mesto u Evropi na takmičenju u poznavanju saobraćaja, koje je održano u Ženevi. Članovi ove ekipe su i nastavnik OŠ Dositej Obradović iz Omoljice Miodrag Tasić i đaci te škole Milica Milatov i Stefan Živanov.

Za titule najboljih takmičile su se 22 ekipe evropskih zemalja koje su izborile plasman na ovo prestižno takmičenje.

Reprezentacija AMSS osvojila je 3. mesto na 34. FIA Evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja, koje je organizovano od 12. do 15. septembra u Ženevi, Švajcarska, u organizaciji Svetske automobilske federacije (FIA) i kluba domaćina Auto-moto saveza Švajcarske (TCS).

 

Miodrag Tasić, Milica Milatov i Stefan Živanov

 

Reprezentacija AMSS, sastavljena od četvoro najboljih osnovaca iz Srbije koji su pobedili na svim nivoima takmičenja “Šta znaš o saobraćaju”, koje AMSS tradicionalno organizuje već 50 godina: Lana Vujinović, Milica Milatov, Stefan Živanov i Andrej Todorović, predvođena stručnim timom AMSS i svojim nastavnicima, osvojila je bronzano odličje u jakoj konkurenciji klubova iz 22 evropske zemlje, ostvarivši ukupno 575 poena.

Odlučivalo je znanje i umeće prikazano na teorijskom i praktičnom delu takmičenja, koji obuhvataju rešavanje saobraćajnih situacija u predviđenom vremenu, kao i praktični ispit spretnosti na kome deca vešto savladavaju najraznovrsnije prepreke vozeći svoje bicikle.

Kao jedinstven projekat iz oblasti bezbednosti dece u saobraćaju, projekat AMSS “Šta znaš o saobraćaju” je uvršten u Kalendar takmičenja Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije. Ove godine više od 200 hiljada osnovaca učestvovalo je na takmičenju, a predan rad na prevenciji i bezbednosti u saobraćaju rezultirao je tradicionalno dobrim plasmanima: titulom prvaka Evrope (2007, 2013 i 2014), kao i prošlogodišnjom i ovogodišnjom bronzom.

Naredno, 35. FIA Evropsko takmičenje održaće se 2020. godine u Zadru, Hrvatska.