DruštvoNaslovna

Plandište: Izgrađen novi objekat u Domu za duševno obolela lica u Starom Lecu

Pokrajinska vlada zajedno sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima izdvojila je ukupno oko 44 miliona dinara za izgradnju i opremanje novog objekta Doma za duševno obolela lica „1. oktobar“ u Starom Lecu, u opštini Plandište, koji će, kako je najavljeno, narednih dana primiti prve korisnike.

Stanje u ovom domu je zadovoljavajuće, ali nije idealno. Dogovorili smo danas nove korake u tekućem održavanju, ali i pripremu projekata za dalja ulaganja u ovaj dom, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je podsetio da Pokrajinska vlada upravlja sa 27 objekata socijalne zaštite.

Pripremili smo i projekat za rekonstrukciju Doma u Staroj Moravici, a za sledeću godinu u planu je i rekonstrukcija Doma Čurug, naglasio je predsednik Mirović.

Mirović je takođe rekao da je socijalna zaštita izuzetno važna društvena oblast i da je neohodno ulaganje u kontinuitetu.

Plan nam je da unapredimo program socijalne zaštite i da korisnicima pomognemo da im svakodnevni život bude sadržajniji i lakši. Zatekli smo 2016. godine budžet od oko 200 miliona dinara za ovu oblast, a danas je taj budžet oko milijardu dinara, dodao je predsednik Mirović.

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima kaže da su realizovali u ovoj i u drugim oblastima, zajedno sa Pokrajinskom vladom projekte vredne dve milijarde dinara u 28 opština i gradova u AP Vojvodini.

U toku su i radovi vredni 2,4 milijarde dinara, kao i radovi gde su nabavke u toku vredni oko milijardu dinara. To je tri puta više od onog što smo obećali na zajedničkoj sednici Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade pre tri godine, rekao je Marko Blagojević.

Mirjana Vuković, direktorka Doma podseća da je Dom za duševno obolela lica „1. oktobar“ ustanova socijalne zaštite koja pruža usluge domskog smeštaja u pet objekata, kapaciteta za 550 korisnika.

Objekat koji od 2012. godine nije bio u funkciji, srušen je i zahvaljujući Pokrajinskoj vladi i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima sagrađen je novi, kazala je Mirjana Vuković.

Jovan Repac, predsednik opštine Plandište zahvalio je svima koji su pomogli opštini Plandište i rekao da i jedna mala opština može da napreduje uz pomoć institucija, republičkih i pokrajinskih.

Zahvaljujući velikoj pomoći Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Marku Blagojeviću realizovana su 4 velika projekta. Opština Plandište je jedna od najstarijih opština u Vojvodini i Srbiji, ali kao što se vidi, brinemo o svim našim stanovnicima, rekao je Repac.

Što se tiče samog Doma u Lecu, on danas ima više od 500 korisnika ne samo sa teritorije Vojvodine već iz cele Srbije, čiji se standard podiže godine u godinu.

Opština to svakako da to ne bi mogla sama da uradi, bez pomoći. Veliko vama hvala što izdvajate novčana sredstva, što ste prepoznali gde je problem i što smo u ovom momentu, socijalu i socijalni sistem zaštite podigli na mnogo viši nivo nego što je to bilo ranije, rekao je Jovan Repac.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.