AktuelnoDruštvoNaslovna

Obale Dunava na lokalitetu „Labudovo okno“ očišćene od raznih vrsta otpada

Akcija čišćenja i uređenja obale Dunava u Rezervatu prirode „Deliblatska peščara“, na potezu poznatijem kao „Labudovo okno“ organizovana je 4. septembra.

U akciji su učestvovali zaposleni u JP „Vojvodinašume“, ŠG „Banat“ Pančevo, ŠU „Banatski Karlovac“ i predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Radilo se na lokalitetu Labudovo okno, uvala Đurica, i tom prilikom je sakupljeno oko dve prikolice, odnosno blizu dve stotine džakova raznog otpada (plastičnih i staklenih flaša i drugog materijala), koje verovatno potiče iz mnogih podunavskih zemalja, uzvodno od mesta rada. „Labudovo okno“ je stanište različitih biljnih i životinjskih vrsta i od velike je važnosti za živi svet.

 

 

Vodostaj Dunava je opao, a na obalama su ostale velike količine smeća, u dužini od oko 8 kilometara, koja su u nadležnosti JP „Vojvodinašume“.

Ivana Vasić, samostalni stručni saradnik za zaštićena područja i zaštitu životne sredine kaže da JP „Vojvodinašume“ veoma brine o segmentu zaštite životne sredine.

I kada pričamo o gazdovanju šumama, s obzirom da su sve naše šume sertifikovane, važan segment tog dela poslovanja je svakako zaštita životne sredine. Iako kao preduzeće nismo u obavezi da saniramo ovakve mini deponije, mi se trudimo da ovakva mesta očistimo, da ona budu dostupna negde i široj javnosti, odnosno lokalnom stanovništvu. Ovde bi umesto ovog smetlišta mogla biti možda i neka manja plaža, ili neko pecaroško mesto za lokalno stanovništvo, mišljenja je Ivana Vasić.

 

 

Dvadeset pet zaposlenih u ŠU “Banatski Karlovac” svojim primerom je pokazalo kakav odnos bi građani trebalo da imaju prema prirodi.

Prema rečima šefa ŠU “Banatski Karlovac”, Borislava Trajkovskog, ovakve i slične akcije se redovno organizuju u okviru SRP “Deliblatska peščara”.

Ovim putem želim da apelujem na građane da ne bacaju otpad ni u šume, ni u reke, zato što mi stvarno imamo velikih problema sa otpadom u šumama. Konkretno, čuvar šuma na ovom reonu svake nedelje prikupi oko 80 kilograma đubreta, rekao je Trajkovski.

 

 

Akciji čišćenja “Labudovog okna” pridružili su se i zaposleni u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Labudovo okno je značajno utočište ptica močvarica, gnezdilište globalno ugroženih, hranilište brojnih retkih i zaštićenih vrsta i najjača selidbena stanica za ptice vodenih staništa u Srbiji i kao takvo je prioritetno za zaštitu. Najčešći oblici ugrožavanja prirode su prekomerni ribolov, divlja gradnja, nezakonit lov ptica, a sve češće i zagađenje.

 

 

U akciji je sakupljeno 190 džakova smeća, od čega je 100 džakova sadrži plastiku, a poznato je da je prirodi potrebno 1.000 godina da razgradi jedan plastični predmet.

Realizacijom ovakvih aktivnosti, čišćenja obale Dunava u SRP „Deliblatska peščara“, doprinosi se očuvanju zdrave životne sredine i očuvanju staništa retkih i ugroženih životinjskih i biljnih vrsta.

 

 

„Deliblatska peščara“, sa „Labudovim oknom“ (ramsarskim područjem) predstavlja jedinstveni prirodni fenomen u Evropi i očuvanje i unapređenje biodiverziteta, revitilizacija ugroženih staništa predstavlja jedan od prioritnih zadataka zaštite prirode.

foto: Oliver Fojkar