DruštvoNaslovna

Žabalj: Sprovedena preventivna akcija u cilju bezbednosti biciklista

Akcija Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Žabalj sprovedena je danas u saradnji sa policijom i Domom zdravlja. Hitna pomoć demonstrirala je simulacijom na koji način je neophodno zbrinuti povređenog biciklistu, a iz Saveta za bezbednost ukazali su na propuste biciklista u saobraćaju.

Doktorka Tatjana Berić Cmiljanović pokazala je tehniku saniranja povreda bicikliste. Ona je objasnila da povrede mogu biti na tri nivoa.

Postoje povrede na primarnom, sekundarnom i tercijalnom niovu. Povrede mogu biti u vidu ogrebotina, nagnječenja i frakture kostiju. Najčešće pogođeni delovi tela su lice, lakat i koleno i karlica, kaže dr Tatjana Berić Cmiljanović.

Ona je napomenula da su biciklisti ugroženiji učesnici u saobraćaju i da 10 odsto svih nezgoda na teritoriji opštine Žabalj imaju biciklisti kao učesnici. Prema rečima doktorke Berić Cmiljanović, biciklisti ne nose zaštitnu opremu i zbog toga najčeće dolazi do saobraćajnih nezgoda, jer nisu jasno vidljivi u saobraćaju.

Sa doktorkom se usaglasio i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Radovan Plačkić. On je rekao da se nezgode dešavaju u vreme smanjene vidljivosti i da biciklisti ne nose prsluke i nemaju svetla.

Oni su na neki način mali u odnosu na druge učesnike u saobraćaju, kamione ili automobile. Napravili smo preventivnu akciju da bi zaštitili bicikliste. Prema našim podacima ima puno povređenih u poslednjih godinu dana, izjavio je Radovan Plačkić.

Plačkić je istakao da ova akcija sprovedena u cilju podizanja svesti biciklista o bezbednosti. Iz tog razloga delili su svetobojne prsluke i svetla za bicikle, a tokom godine su podelili autosedišta za decu i kacige za motocikliste. Trenutno rade na planu za 2021. godinu, a po instrukcijama Agencije za bezbedost saobraćaja Republike Srbije, akcenat će biti na bezbednosti pešaka i biciklista.

Izvor: zabalj.rs