NaslovnaZdravlje

U Opštoj bolnici u Pančevu leči se 36 kovid pacijenata

U Opštoj bolnici u Pančevu trenutno je zbrinuto 36 kovid pacijenata, od kojih je njih 12 prebačeno iz Beograda iz domova za stare i bolnice „Sveti Sava“.

Dr Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice Pančevo kaže da niko od njih nije na respiratoru.

Pacijenti koji su zbrinuti kod nas su vremešni. Iz bolnice „Sveti Sava“ su nam stigli neurološki ozbiljni pacijenti. Za sada su svi stabilni, izjavio je dr Ovuka za TV Pink.

On je objasnio da su kovid pacijenti koji su pristigli iz Južnog Banata starosti između 45 i 60 godina. Pacijenti pristigli iz Beograda su stariji od 65 godina.

Napominje da ta bolnica radi u dvojnom režimu, odnosno da se osim kovid pacijenata leče i drugi pacijenti. Na bolničkom lečenju je 270 pacijenata koji boluju od nekih drugih bolesti.

Dr Ovuka je apelovao na građane da se pridržavaju protivepidemijskih mera – da nose masku, drže fizičku distancu, peru ruke, jer drugi način zaštite od virusa ne postoji.

Posebno je opasan, kako kaže, antivakcinalni lobi, koji širi neistine na društvenim mrežama da su vakcine nebezbedne.

Treba kažnjavati ljude koji šire takve dezinformacije, rekao je dr Ovuka.

Navodi da tokom epidemije korone ima mnogo slučajeva zaraze koji zbunjuju stručnu javnost.

Imali smo pacijenta koji je dva meseca ležao kod nas u bolnici zbog neke druge bolesti. Niko od zdravstvenih radnika nije bio zaražen koronom. Niko od pacijenata koji su ležali sa njim u sobi nije bio zaražen, samo on, naveo je dr Ovuka.