DruštvoNaslovna

Veliki projekat pošumljavanja u Plandištu

Veliki projekat pošumljavanja zelenih površina, erozivnog zemljišta i depresija realizuje se ovih dana u naseljenom mestu Barice u opštini Plandište.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su iz Zelenog fonda Ministarstva za zaštitu životne sredine. Deo novca je obezbeđen iz budžeta lokalne samouprave.

Opština Plandište spada u područja sa najmanjim procentom šumovitosti u Vojvodini. Ima svega 0,5 odsto zasada pod šumom.

Iz tog razloga smo u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Južni Banat iz Pančeva pokrenuli projekat “Podizanje šuma na degradiranim zemljištima”. Ukupna vrednost projekta je 7.745.761,00 dinara. 80% sredstava obezbedilo je Ministarstvo zaštite životne sredine, iz Zelenog fonda. Preostalih 20% sredstava obezbeđeno iz budžeta lokalne samouprave. Veliku zahvalnost dugujemo i Udruženju šumarskih i lovnih radnika “Šuma i lov” kao partneru na realizaciji ovog projekta. Čitav postupak sadnje odvija se primenom novih tehnologija, koje se prvi put koriste kod nas, kaže predsednik Opštine Plandište Jovan Repac.

 

 

Osnovni cilj projekta je povećanje površina pod zasadom šuma, pošumljavanje degradiranog i erozivnog zemljišta, stvaranje vetrozaštitnog pojasa i proširivanje zelenih oaza.

Trenutno projekat realizujemo u naselju Barice, na površini od 10,5 hektara. Na njoj će biti zasađeno više od 12.000 sadnica autohtonog listopadnog drveća. Tu su i bela i crna topola i mečja leska. Ovakvi i slični projekti su od velikog značaja za čitavu opštinu. Želimo da u narednih 5 do 10 godina drastično povećamo zasade pod šumom. Naročito na obodima naseljenih mesta i zemljištu koje po svojim karakteristikama predstavljaju pogodno tlo za pošumljavanje, dodao je Jovan Repac.