AktuelnoNaslovnaZdravlje

Kompanija „Brose“ donirala Pančevcima aparat koji će ubrzati PCR testiranje

Kompanija „Brose“ koja gradi fabriku u Pančevu donirala je Zavodu za javno zdravlje Pančevo vredan aparat koji će ubrzati PCR testiranje.

Zavod za javno zdravlje Pančevo od danas može da radi gotovo dvostruko više PCR testova na kovid-19, a rezultati će stizati istog dana. Akciju je inicirao Grad Pančevo, a kompanija Brose se odazvala i donirala neophodni aparat.

Kompanija „Brose“ je Zavodu poklonila automatski ekstraktor za pripremu uzoraka za RT-PCR testove vredan 3,7 miliona dinara.

Laboratorija Zavoda za javno zdravlje Pančevo

Roman Strakoš, direktor Brose d.o.o. sa saradnicima, Aleksandar Stevanović, gradonačelnik i Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva obišli su laboratoriju Zavoda za javno zdravlje kako bi se uverili da novi aparat služi svrsi.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva zahvalio se u ime Grada na donaciji i rekao da mu je izuzetno drago što se Kompanija „Brose“ odazvala pozivu Grada Pančeva da na ovakav način pomognu lokalnoj zajednici.

Ovaj uređaj od velikog značaja za funkcionisanje laboratorije u Zavodu za javno zdravlje. Imali smo sada priliku da vidimo kako izgleda ceo postupak dok se dođe do krajnjeg rezultata odnosno da li postoji virus kovid ili ne. Ovaj „Robot“ koji je donirala kompanija „Brose“ će ubuduće olakšati rad i ubrzati proces prilikom dolaženja do tačnih rezultata. Zahvaljujem se kompaniji „Brose“, jer je pokazala koliko je pre svega velika i društveno odgovorna kompanija koja se vrlo brzo odazvala našem pozivu i realizovala donaciju. Ovom prilikom bih se zahvalio i svim zaposlenima u Zavodu za javno zdravlje, jer zaista ove teške trenutke u pandemiji koju preživljavamo, bez njihovog učešća u celom procesu koji je neophodan da se obavi, kako bismo imali što preciznije podatke, ne bismo mogli da izvedemo, rekao je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Roman Strakoš, direktor Brose d.o.o. je kazao je da je ovom donacijom „Brose kompanija“ želela da iskaže zahvalnost zdravstvenim radnicima koji ulažu napore da se izbore sa kovid virusom.

Budući da je „Brose“ velika nemačka porodična kompanija sa dugom tradicijom nama nije važno samo da budemo aktivan poslodavac. Važno nam je i da budemo dobar komšija u ovoj zajednici. Osim što ćemo građanima pružiti zaposlenje, želimo da podržimo sve aktivnosti u ovoj lokalnoj zajednici. Želim da zahvalim lekarima i zdravstvenom osoblju na njihovom doprinosu koji daju tokom rada u ovakvim uslovima, rekao je Roman Strakoš, direktor Brose d.o.o.

Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Pančevu objasnila je da ova zdravstvena ustanova radi PCR testiranje za celu teritoriju Južnobanatskog okruga od 13. jula.

Mi smo pripremu uzoraka za samu analizu morali da radimo ručno do sada. To su radili naši laboranti, u dve smene, i na taj način je bila otežana i priprema uzoraka, a takođe i sama analiza uzoraka. Morali smo duže da čekamo na rezultate. Ovim automatskim analizatorom mi smo uspeli da udvostručimo broj uzoraka koji u toku jednog dana možemo da uradimo. Mi sada možemo da uradimo oko 200 uzoraka u toku jednog dana, u jednoj smeni rada. Ukoliko za tim bude postojala potreba, moći ćemo sada i to da udvostručimo u dve smene. To konkretno znači da svi građani i pacijenti sa teritorije našeg Okruga koji imaju potrebu za PCR testiranjem na kovid 19 mogu odraditi testiranje u našoj ustanovi. Odnosno, brisevi se uzimaju u svim domovima zdravlja i opštim bolnicama na teritoriji južnobanatskog okruga, a analize se rade u našem Zavodu ovde u Pančevu, kaže dr Lazić.

Od sredine jula Zavod za javno zdravlje radi PCR testiranje za ceo Okrug

Akciju nabavke aparata zajedno su pokrenuli Zavod za javno zdravlje i Grad Pančevo krajem jula kada su videli da je Zavodu neophodan jedan takav aparat da bi ubrzali postupak.

Kompanija „Brose“ se javila i izrazila želju da donira ovaj aparat. Postupak je završen u najkraćem mogućem roku. Aparat je u ustanovu isporučen 15. oktobra, nakon čega je usledila priprema prostora u kojem će aparat biti smešten i obuka zaposlenih za rad na aparatu.

Od danas je aparat u aktivnoj funkciji. Sve analize za PCR testiranje sada možemo odraditi u toku jednog dana. Građanin kome se ujutru uzme bris već do uveče će imati rezultat. To je jako bitno, jer vidite i sami da kreće treći talas epidemije i jako je bitno da se što pre dođe do valjanog rezultata u vezi sa virusom kovid-19, objasnila je dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Zavod za javno zdravlje Pančevo u proseku ovih dana radi oko 150 analiza na teritoriji celog južnobanatskog okruga. Ukoliko bude potrebe, taj broj na dnevnom nivou može biti i veći. Zavod za javno zdravlja sada raspolaže sa svim neophodnim aparatima za PCR testiranje, ali je i dalje gorući problem nedostatak adekvatnog prostora. U ovim uslovima u kojima rade, obezbeđen je adekvatan prostor za doktore i tehničare u kojem mogu da rade na bezbedan način kompletnu analizu od uzorkovanja do izdavanja rezultata.