DruštvoNaslovna

Unija mladih Pančeva sakupila više od 50 kilograma čepova za akciju „Čepom do osmeha“

Organizacija Unije mladih Pančeva donirala je više od 50 kilograma čepova za akciju „Čepom do osmeha“. Čepovi će biti iskorišćeni za pomoć deci sa invaliditetom da bi im se omogućilo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu.

U okviru akcije „Čepom do osmeha“ mogu da se prikupljaju bilo koja vrsta čvrstih plastičnih čepova od različitih pića, sredstava za kućnu i ličnu higijenu i slično. Prikupljeni čepovi se odvoze na reciklažu, a novčana sredstva dobijena od njihove reciklaže usmeravaju se u humanitarne svrhe.

U ime Unije mladih Pančeva, čepove je donirala Aleksandra Timotijević.

Moje kolege i ja doneli smo čepove koje smo prikupljali za naše najmlađe sugrađane kako bismo im obezbedili pomagala u skladu sa stepenom njihovog invaliditeta, rekla je Timotijević.

Pravo na konkurisanje za pomoć imaju deca sa smetnjama u razvoju, od tri do osamnaest godina, kao i redovni studenti starosti do dvadeset šest godina. Njih obilazi i pregleda tim lekara, nakon čega zaseda Upravni odbor udruženja „Čepom do osmeha“, koji donosi odluku kom detetu će biti dodeljena pomoć.

Borka Lazić Adžić, koordinatorka akcije „Čepom do osmeha“ podseća da organizacija raspisuje konkurs na koji roditelji prijavljuju svoju decu uz podnošenje medicinske dokumentacije.

„U odnosu na njihovo materijalno i zdravstveno stanje biraju se deca kojoj se pomaže nabavkom invalidskih kolica ili drugog potrebnog pomagala“, kaže ona.

Plastika i drugi reciklažni otpad mogu da se recikliraju u različite predmete, ali jedan od ciljeva akcije „Čepom do osmeha“ jeste podizanje svesti o tome da i mali plastični čepovi koji su završili na otpadu, mogu pravilno da se iskoriste. Razlog zbog čega se u okviru ove akcije koriste samo plastični čepovi, a ne PET ambalaža, jeste činjenica da su za ovu drugu vrstu otpada potrebna velika vozila i skladište, a i sam proces reciklaže je drugačiji.