AktuelnoDruštvoNaslovna

Postrojenje „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo počelo danas da radi

Postrojenje „Duboka prerada“, ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, počelo je danas sa radom. Postrojenje je, pritiskom na taster, pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Projekat „Duboka prerada“ je modernizovao rafineriju i povećao efikasnost prerade, a vredan je više od 300 miliona evra.

Naftna industrija Srbije je ranije objavila da je završetkom projekta „Duboka prerada“ Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i „najzelenijih“ u regionu.

Početak rada „Duboke prerade“ donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh. Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, doneće do 98,8 procenata smanjenje emisije SO2, 58,2 procenta manje emisije praškastih materija, 9,8 posto smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije.

Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka.

Projekat je omogućio proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva: dizela, benzina i tečnog naftnog gasa. Takođe, počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio, što će dodatno unaprediti energetsku stabilnost Srbije.

U izgradnju novog kompleksa „Duboka prerada“ uloženo je više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu.

Ovo je veliki dan za Srbiju i potvrda naše zajedničke efikasnosti, dobrog rada i dobrih rezultata. Za nas je ovo važno jer će značajno popraviti poziciju NIS-a. Ovde je sve urađeno na najsavremeniji način i napravljeno je jedno od najmodernijih postrojenja. Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim što imamo u Pančevu“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić istakao je da se posebno vodilo računa o zaštiti životne sredine, koja je stavljena na prvo mesto, pa će biti znatno manje prašine i štetnih čestica i čak 98 odsto manje količine sumpor-dioksida i sumpornih jedinjenja nego što je bio slučaj do sada.

Predsednik Vučić se prisetio i da je pre tri godine, prilikom postavljanja kamena temeljca, malo ko verovao da će sve sa uspehom biti završeno.

Ali, srećom, ljudi koji su radili i gradili fantastičnu konstrukciju, 96 metara visine i doneli fascinantne peći od 200 tona, napravili su jedno od najmodernijih postrojenja i imali su više vere i znanja od mene, primetio je on.

Predsednik Vučić naglasio je da je ovaj projekat važan i za dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranja još većeg poverenja i bliskosti dve zemlje.

To nije potvrda samo naših bratskih odnosa, u koje niko nikada nije sumnjao, već i zajedničke efikasnosti, zajedničkog dobrog rada i rezultata“, poručio je predsednik i dodao da je danas postignut dogovor sa predstavnicima Gaspromnjefta da se formiraju stručni timovi, koji će razmotriti privatizaciju Petrohemije.

Predsednik Vučić zahvalio je generalnom direktoru Gaspromnjefta Aleksandru Đukovu što ima hrabrosti da donosi teške odluke.

U Petrohemiji imamo 1.320 radnika i čini mi se da smo blizu da nađemo rešenje i za njih i za hemijsku industriju Srbije“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je uveren da zajednički to možemo da napravimo.

Beograd, 18. novembra 2020.  FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC 

Srbija i Rusija imaju bezbroj grana na kojima se temelji njihovo partnerstvo, ali je vodeća grana tog partnerstva energetski sistem, izjavio je danas ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i dodao da otvaranje postrojenja „Duboka prerada“ u Pančevu to i dokazuje.

Ambasador ističe da on ne zna ni za jednu energetsku kompaniju u regionu i Evropi da u sadašnjim okolnostima pandemije i nepovoljnoj situaciji na tržištu nastavlja razvoj i završava najvažnije projekte kao što to radi NIS.

NIS je ranije saopštio da završetak tog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionar NIS-a ruska kompanija Gasprom njeft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.

Izvor: Predsedništvo/Tanjug
Foto: Predsedništvo/Dimitrije Goll/Tanjug