DruštvoNaslovna

Turistička organizacija Pančevo i ove godine organizovaće predavanja za dozvole za čamce

Turistička organizacija Pančevo nastaviće i ove godine sa organizovanjem predavanja za dobijanje dozvola za upravljanje motornim čamcem. Od 17. februara počeće evidentiranje zainteresovanih, a predavanja će početi od 1. marta.

Polaznici će predavanja slušati u Pančevu, a ukoliko bude veći broj zainteresovanih i stručni ispit će se polagati u Pančevu.

Svi zainteresovani za polaganje stručnog ispita za dobijanje dozvole za upravljanje motornim čamcima mogu se prijaviti u Turističkoj organizaciji Pančevo ili telefonom na broj 013/333-399 radnim danima od 8 do 16 časova.

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo kaže da su se na ovaj potez odlučili, jer je poslednjih godina nautički turizam u Pančevu u porastu, a odziv građana za polaganje organizovano jesenas bilo je veliko.

Zbog velikog interesovanja građana za ovu uslugu, odlučili smo da je i ove godine pružimo zainteresovanima. Predavanja će najverovatnije i ove godine biti utorkom od 18 časova, a polaganje bi trebalo da bude petkom. Sve je više plovila na Tamišu. Sva ta plovila su registrovana. Mnogi od upravljača motornim čamcima, jahtama, gliserima i brodićima nemaju položen stručni ispit za plovidbu. Zato će Turistička organizacija Pančevo omogućiti svim stanovnicima grada Pančeva, ljubiteljima reka Tamiš i Dunav da polažu za čamac u svom gradu, kaže Nikola Stoilković.

Prema novim propisima svi vlasnici jahti i čamaca trebalo bi da imaju položen stručni ispit za upravljanje plovilima do 20 metara i do 100 tona težine, za 12 osoba.

Nakon položenog stručnog ispita izdaje se Uverenje o položenom stručnom ispitu za sticanje zvanja upravljača-rukovaoca čamcem. Na osnovu njega se izdaje dozvola za upravljanje motornim čamcem.

Posedovanjem tog Uverenja građani automatski stiču pravo da izvade i međunarodnu dozvolu za upravljanje plovilom za rekreaciju odnosno jahtom ili čamcem koja će im omogućiti da plove i nekim drugim vodama, van Srbije.