DruštvoNaslovna

U Idvoru potpisan protokol o nastavku naučno-tehnološke saradnje Srbije i SAD

U Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina, potpisan je protokol o nastavku naučno tehnološke saradnje Srbije i SAD. Protokol su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ambasador SAD u Srbiji NJ.E. Entoni Godfri.

Srbija bi trebalo da bude ponosna što ima Pupuna i Teslu, ali i Amerika, jer je obojici velikih naučnika pomogla da uspeju, rečeno je u Idvoru prilikom potpisivanja protokola o nastavku naučno tehnološke saradnje dve zemlje. Na današnji dan 1915-te godine u Americi je formiran Savetodavni odbor za aeronautiku u čijem osnivanju je učestvovao i Mihajlo Pupin, a kasnije iz ovog odbora nastala je NASA.

Koraci od sedam milja današnjih naučnika ne bi bili mogući bez međunarodne saradnje bilo da je reč o timovima koji rade u svemirskim stanicama ili prave vakcine protiv korona virusa, naglasio je ambasador SAD u Srbiji NJ.E. Entoni Godfri.

Potpisnici protokola o naučno tehnološkoj saradnji posetili su rodnu kuću Mihajla Pupina i njegovu zadužbinu gde je u toku izložba posvećena velikom naučniku.

 

 

Ta institucija bila je prethodnica Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije – NASA, naveo je Ružić i dodao da Srbiju i SAD neraskidivo povezuju naučnici kao što su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, kojima je Amerika bila druga domovina.

Ružić je naveo da je dobra bilateralna saradnja Srbije i SAD veoma značajna za napredak i stabilnost celog regiona i ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i prijateljski, što je važno za napredak i stabilnost celog regiona.

Kao značajan segment te saradnje naveo je naučno-tehnološku saradnju. Prema njegovim rečima, obe zemlje imaće benefite od produžetka važenja ovog sporazuma.

Naveo je da će to naučnicima iz Srbije i SAD omogućiti da nastave da zajednički rade na novim projektima, otkrićima i istraživanjima, te da se, osim toga, stvara dodatni prostor i za saradnju naučnih institucija i univerziteta iz te dve zemlje.

Ružić je rekao da je, osim znanja, kičma napretka svakog društva naučno-tehnološki razvoj.

Ambasador Godfri izjavio je da dokument koji je danas potpisan unapređuje saradnju između naučnika i akademika i u mnogim drugim oblastima – medicine, arheologije, nauke o klimi i šire.

Zahvalio je ministru Ružiću i njegovim saradnicima na bliskoj saradnji koja je omogućila da dve zemlje nastave, kako je rekao, izuzetno vredno partnerstvo.

Prethodni Sporazum Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Srbije o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisan je u Vašingtonu 23. aprila 2010. godine.

Izvor: RTV
Foto: Muzej Mihajlo Pupin Idvor