DruštvoNaslovna

Održan 52. Sabor pčelara i poljoprivrede na Devojačkom bunaru

Tradicionalna manifestacija 52. Sabor pčelara i poljoprivrede održana je na Devojačkom bunaru u Opštini Alibunar. Organizatori su Opština Alibunar, Turistička organizacija opštine Alibunar, Centar za kulturu i Udruženje pčelara “Banatska pčela” iz Banatskog Karlovca.

Izlagači iz različitih krajeva Srbije predstavili su pčelinje proizvode, pčelarsku opremu, ručne radove i domaće proizvode.

Dejan Tešović, predsednik predsednik Udruženja pčelara „Banatska pčela“ iz Banatskog Karlovca kaže da je zadovoljan odzivom izlagača.

Cilj manifestacije je promovisanje pčelarstva, meda i turističkih potencijala Opštine Alibunar. Izletište Devojački bunar u Deliblatskoj peščari je predivno izletište i mislim da ono nije iskorišćeno dovoljno, kaže Tešović.

 

 

Tatjana Đurđević, direktorka Turističke organizacije opštine Alibunar podseća da ova opština ima divnu prirodu u Deliblatskoj peščari.

Ova divna priroda predstavlja veliki potencijal za ovakve manifestacije i sam razvoj pčelarstva. Predstavlja nešto što je značajno za Opštinu Alibunar, kao i razvoj poljoprivrede. Ovo je pretežno poljoprivredni kraj, ljude se time bave i to je nešto što treba predstaviti i što bi trebalo da bude prepoznatljivo za našu opštinu, kaže Tatjana Đurđević.

 

 

Sabor je okupio pčelare iz svih krajeva Srbije koji su se predstavili medom i različitim pčelarskim proizvodima. Pored pčelara, izlagači su bili i žene iz brojnih udruženja. One su posetiocima ponudile ručne radove i domaće proizvode.

Organizatori su se potrudili da posetiocima obezbede bogat program koji je počeo u 11 sati mednim doručkom za najmlađe. Deci je prvo održano predavanje o pčelama a zatim je organizovan i kviz.

Za kulturno-umetnički deo programa pobrinula se OŠ “Dušan Jerković” iz Banatskog Karlovca i Centar za kulturu Opštine Alibunar.

 

 

Najvažniji deo manifestacije je nagrađivanje pčelara za najbolji med. Uzorke su mogli da pošalju pčelari iz cele Srbije do 6. juna. Petočlana komisija dodelila je čak 70 zlatnih medalja, jer su se nagrade delile po broju bodova. Dodeljeno je i 9 zlatnih plaketa u pojedinačnim kategorijama.