DruštvoNaslovna

Ministar Nedimović: Ova godina izuzetno dobra za poljoprivrednike

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je gazdinstva u južnobanatskim opštinama Kovin i Bela Crkva i razgovarao sa poljoprivrednicima uglavnom o ceni ratarskih proizvoda i državnim subvencijama.

U razgovoru sa poljoprivrednicima ministar Branislav Nedimović istakao je da je Srbija u poslednjih 6 meseci zabeležila izvoz u poljoprivredi i prehrambenoj industriji vredan 1,98 milijardi evra.

To je izvoz veći za 13,9 odsto nego u 2020. godini koja je bila rekordna. Očigledno poljoprivreda ide gore. 2010-te godine taj izvoz bio je svega 1,08 milijardi dolara što je dva i po puta manje nego sada, rekao je ministar Nedimović.

Ministar Nedimović obišao je gazdinstvo Aleksandra Petkovića iz Deliblata koji se bavi proizvodnjom i otkupom žitarica, auto transportom, a od nedavno i proizvodnjom brašna.

Aleksandar Petković je u nekoliko navrata koristio podsticaje države za nabavku mehanizacije.

Subvencije su dobre, konkurse pratimo, nikada nije bilo toliko konkursa kao ove godine i to nas raduje. I cene poljoprivrednih proizvoda su dobre tako da imamo razloga za zadovoljstvo, napominje Petković.

I ostali poljoprivrednici u razgovoru sa ministrom istakli su da su zadovoljni trenutnim otkupnim cenama.

 

Suncokret, akontaciona cena u igri u ovom trenutku veća je bar 50 % nego prethodne godine. Soja isto. Kukuruz se vrti na 24 i po-25 dinara.Te cene plaše ne zbog ratara koji će biti zadovoljni već zbog stočarstva mlečnog i tovnog govedarstva pogotovo gde realno ako ne uskoči država idu teški dani, kaže Branislav Nedimović.

Opština Bela Crkva raspisala je konkurs za dodelu sredstava za sitne poljoprivredne alate u iznosu od milion dinara, rekla je predsednica Opštine Violeta Simić i izrazila zadovoljstvo posetom ministra poljoprivrede Branislava Nedimović dodajući da je poljoprivredna proizvodnja jedan od osnovnih pravaca razvoja opštine Bela Crkva.

Ministar je danas u razgovoru sa poljoprivrednicima imao priliku da čuje šta su njihovi problemi, kako će se u budućnosti to rešavati. Ono što je izuzetno bitno je da smo posetili gazdinstvo Dušana Savića, voćara koji je u kontinuitetu koristio veliki broj podsticaja od strane Republike i Pokrajine, tako da je on na delu pokazao kako uz pomoć države može da se dođe i do sadnica, protivgradnih mreža, zalivnog sistema. Na ovaj način šaljemo poruku našim poljoprivrednicima da se aktivno uključe, konkuriše i da zajedno sa državom mogu postići mnogo više nego oni samostalno. Opština Bela Crkva je ove godine prvi put raspisala konkurs za nabavku sitnih poljoprivrednih alata, nije veliki iznos u pitanju – milion dinara, ali ovo je poruka da ćemo narednih godina iz opštinskog budžeta, nadam se, izdvajati sve više sredstava da pomažemo naše poljoprivredne proizvođače, rekla je Violeta Simić.

 

 

Ministar se upoznao za voćarskom proizvodnjom gazdinstva Dušana Savića koji konstatno sarađuje sa nadležnim ministarstvom.

Već 15 godina se bavim proizvodnjom jabuka na površini od 6 hektara, trudim se da gazdinstvo stalno unapređujem jer tržište to zahteva. U tome mi je Ministarstvo pomoglo, već deset godina koristim subvencije. Kupio sam dva traktora i priključne mašine. Suština je da smanjim troškove, olakšam i ubrzam proces proizvodnje i da sve stignem na vreme, što je najbitnije, rekao je Dušan Savić.

Govoreći o aktuelnim podsticajima ministar je rekao da se upravo završava konkurs za nabavku mehanizacije neophodne voćarima i povrtarima. Za nedelju dana biće objavljeni konačni rezultati. Ide konkurs 50, 40, 10 za stočare, kasnije za ratare i to su mere koje itekako znače poljoprivrednicima, zaključio je ministar Nedimović.

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts