DruštvoNaslovna

Flajerima do svesti vozača: Akcija Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara južnog Banata

Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara južnog Banata iz Pančeva pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom na stalnom odobrenom konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za 2021. godinu, realizuje ovih meseci zanimljiv i pre svega koristan projekat pod nazivom „Bezbednost u saobraćaju osoba sa invaliditetom“.

Cilj projekta je podizanje svesti javnosti i gradjana prilikom parkiranja vozila na mestima koja ugrožavaju slobodno kretanje osoba koja koriste invalidska kolica ili drugu vrstu pomagala.

Studenti, kao volonteri u ovom projektu,prošavši obuku Udruženja, svakodnevno postavljaju flajere na vozilima parkiranim na mestima predviđenim za vozila sa invalidskim nelepnicama, regularnim putem ostvrenim, kao i na mestima kao što su prepreka vozila na trotoarima, na ulazima u prodavnice, javne ustanove, domove zdravlja, na prilazima pešačkim prelazima, rampama za invalidska kolica. Dakle, na svim mestima gde su vozila parkirana a time sprečila pristup ili kretanje osoba sa invaliditetom, kaže Aleksandra Manja iz ovog udruženja.

Flajeri su predstavljeni na prvi pogled kao kazne za parkiranje. Ali samo oni koji bolje pogledaju videće da je tekst zapravo objašnjenje postavljanja istog, uz pokušaj uticaja na odgovornost i svest korisnika vozila.

Nadležno Ministarstvo je finansiralo ovaj projekat i time dalo mogućnost da osobe sa invaliditetom postanu vidljivije u našem gradu, a samim tim i da se i sami menjamo uviđajući mogućnosti da drugima izađemo u susret, kaže Manja.

Ukoliko se i na Vašem autu našao ovaj flajer, nemojte ga baciti. Bar pročitajte i pokušajte da u narednim situacijama osvestite položaj osoba u invalidskim kolicima koja se kreću upravo i samo putem gde je parkiran vaše vozilo.