DruštvoNaslovna

Znanja o medijskoj pismenosti važna za razvijanje kritičke misli kod mladih

Projektom „Nauči kako, informiši se!“ – razvoj i unapređenje informisanja mladih – Centra za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva predviđeno je organizovanje predavanja o medijskoj pismenosti srednjoškolcima.

Predavanja o medijskoj pismenosti biće prilagođena uzrastu srednjoškolaca. Osim što ćemo im predstaviti na koje sve načine se šalju medijske poruke u razgovoru sa njima želimo da saznamo kako se danas informišu srednjoškolci, koje medije prate, na osnovu čega formiraju mišljenje, koliko je kod njih razvijena kritička misao, kaže Violeta Jovanov Peštanac, predsednica Centra za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” Pančevo.

Od školske 2018/2019. godine, u gimnazije i pojedine srednje stručne škole uveden je predmet „Jezik, mediji i kultura“, kao izborni. Vest je prošla prilično nezapaženo iako se to može smatrati uvođenjem „medijske pismenosti“ u sistem obrazovanja u državi u kojoj su ta, kao uostalom i funkcionalna ili „klasična“ pismenost građana daleko od zadovoljavajuće.

Zato smatramo da kroz neformalno obrazovanje u oblasti medijske pismenosti, mi kao dugogodišnji novinari, možemo biti značajna podrška i saradnici u realizovanju obrazovanja mladih u ovom segmentu. Zahvaljujući projektu medijskog opismenjavanja mladih povećava se broj tinejdžera koji su dobili osnovna i tačna saznanja o tome šta je medijska pismenost i na koji način bi trebalo da pristupe konzumiranju vesti i informacija iz različitih vidova medija, a posebno kroz internet i na koji način mogu da provere verodostojnost objavljenih vesti, kaže Violeta Jovanov Peštanac.

Najčešći posrednici naših saznanja jesu mediji (štampa, televizija, radio, internet-portali, društvene mreže…). Ako želimo da živimo u društvu koje svoju budućnost gradi na proverenim činjenicama, a ne na opsenama i mitovima, svi imaju odgovornost za to! Proveri pa tek onda šeruj, bila bi glavna poruka predavanja srednjoškolcima.

Projekat se sprovodi u partnerstvu i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Pančeva – Sekretarijata za kulturu i omladinu.