Vanilice ili poljupčići, prekrasni tradicionalni praznični kolačići koji se tope u ustima.
Njihova priprema nije zahtevna, a prave vanilice prhkog testa, po starom receptu, mese se sa svinjskom mašću.
Sastojci:
250 grama masti
2 jaja
250 grama šećera
500 grama brašna
na vrh noža praška za pecivo
džem po izboru
1 vanilin šećer
šećer u prahu
Priprema:
Mast umutiti sa jajima, pa dodati šećer, brašno i prašak za pecivo. Testo dobro umesiti i ostaviti da se u frižideru odmara oko jedan sat. Potom testo razvući na debljinu oko pola centimetra.
Čašicom vaditi vanilice, ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Tople biskvite spajati tako što se jedna strana premaže džemom i zalepi za drugu.
Vanilice uvaljati u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom.