AktuelnoKulturaNaslovna

Veliki uspeh učenika Baletske škole iz Alibunara

Učenici baletske škole „Dimitrije Parlić“ Pančevo sa izdvojenim odeljenjem u Alibunaru, u jakoj konkurenciji od tridesetak takmičara u kategoriji dece, osvojili su prestižno, drugo mesto na Međunarodnom takmičenju baletskih škola i studija održanom 1. decembra u Šapcu.

Učenici četvrtog razreda niže baletske škole u Alibunaru, u klasi nastavnika Đorđa Drljana, nastupili su sa grupnom plesnom tačkom „Near light“, u kategoriji savremena igra, koreografijom predmetnog nastavnika Vahagn Hovhannisyan.

 

 

Odeljenje baletske škole u Alibunaru sastoji se od 4 klase, dve klase klasičnog baleta sa 29 učenika i dve klase narodnih igara koju pohađa 17 učenika, kao i jednom pripremnom grupom za učenike predškolskog uzrasta. Školske 2000/01 godine otvoren je smer Narodna igra, tako da odeljenje u Alibunaru, zajedno sa matičnom školom iz Pančeva, postaje prva i jedina osnovna baletska škola za narodnu igru u državi.

Nedavno je odeljenje u Alibunaru proslavilo 20 godina svog rada, koje je od početka pa do danas pohađalo 325 redovnih učenika, više od 400 polaznika u pripremnom i predškolskom baletu, a školu je završilo 99 učenika.

Kroz svoj rad, učenici su imali veliki broj javnih nastupa, učešća na takmičenjima i festivalima gde su osvojili značajne nagrade. Nastavnik Đorđe Drljan posebno ističe uspeh bivših učenika Jovane Lalić, Katarine Kljajić, Jelene Kuzmanov, Tamare Milivojev, Katarine Ratković i mnogih drugih, koji su svojevremeno osvajali nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Jovana Lalić i Katarina Kljajić postale su vrsni baletski pedagozi i prvi solisti ansambla baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Alibunara“, koji je realizovan uz podršku Opštine Alibunar.
Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Alibunar.