DruštvoNaslovna

Zastoj proizvodnje zbog remonta i investicija u “HIP-Petrohemiji”

U HIP-Petrohemiji, u sredu, 20. marta počeće zastoj u proizvodnji u fabrici Etilen i ostalim proizvodnim postrojenjima u Pančevu, koji će trajati do 25. aprila.

Zastoj u fabrici polietilena niske gustine (PENG) već je počeo 8. marta, dok će zastoj u Fabrici sintetičkog kaučuka u Elemiru početi 15. aprila.

Najznačajnije aktivnosti tokom remonta biće usmerene na realizaciju investicija od kojih su ključne reinstrumentacija i automatizacija upravljanja radom kompresora u fabrici Etilen i revitalizacija hiperkompresora u fabrici PENG. Sledeća velika investicija u 2019. godini je povećanje obima proizvodnje u fabrici polietilena visoke gustine (PEVG), koja će biti realizovana tokom leta, izjavio je Miša Bulajić, izvršni direktor funkcije proizvodnje i tehničke podrške HIP-Petrohemije.

Realizacija ovih investicionih projekata vrednih oko 18,3 miliona evra imaće maksimalan efekat na ukupno poslovanje kompanije. Ovo je najveća investirana suma u HIP-Petrohemiji u poslednjih 30 godina, a projekti će biti finansirani iz sopstvenih sredstava kompanije.

Pored investicionih aktivnosti u fabrikama Etilen, PEVG i PENG tokom zastoja biće realizovane i remontne aktivnosti na procesnoj opremi u ostalim pogonima. Planirane remontne aktivnosti obezbediće nastavak bezbednog i efikasnog rada kompanije i obavljaće se prema prethodno utvrđenom planu.

Prilikom zaustavljanja fabrika može se očekivati pojačana pojava plamena na baklji praćena bukom kao posledica poštovanja bezbednosnih procedura prilikom planskog zaustavljanja procesa rada. Sve radne aktivnosti tokom zastoja proizvodnje u HIP-Petrohemiji u potpunosti su usklađene sa važećim bezbednosnim procedurama kompanije, a sve u cilju bezbednosti i zaštite zdravlja zaposlenih, kao i zaštite radne i životne sredine. O zaustavljanju fabrika obaveštene su sve nadležne institucije.