KulturaNajaveNaslovna

Vlatko Stefanovski promovisaće novi album u Kulturnom centru Pančeva

Makedonski virtuoz na gitari Vlatko Stefanovski prirediće u subotu, 20. aprila s početkom u 20 časova pančevačkoj publici veče za pamćenje koncertom u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

Tom prilikom, ovaj poznati muzičar promovisaće svoj novi album „The Mother Tongue“.

Vlatko Stefanovski rođen je 1957. godine u Prilepu, u Makedoniji, u glumačkoj porodici. Počeo je da svira gitaru s 13 godina. U kasnim tinejdžerskim godinama osnovao je grupu „Leb i sol”, koja je postala jedna od najvažnijih na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Bend „Leb i sol” je izdao 14 albuma i obišao svet.

Od sredine devedesetih godina prošlog veka, Stefanovski je razvio veoma uspešnu solo karijeru. Snimio je izuzetna solo izdanja, kao što su „Cowboys & Indians”, „Sarajevo”, „Vlatko Stefanovski trio”, „Kula od karata”, „Thunder from the Blue Sky”, itd. Saradnja s Miroslavom Tadićem na albumima „Kruševo”, „Treta majka”, „Live in Belgrade” i „Live in Zagreb” usmerila je novo svetlo na Vlatkov rad na akustičnoj gitari i njegovo dalje istraživanje makedonske tradicionalne muzike.

U poslednjih nekoliko godina svirao je i snimao širom sveta s mnogim vrhunskim umetnicima kao što su Tommi Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Jan Akkerman, Theodosii Spassov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin, Big Band of the Slovenian Army i mnogi drugi. Njegovi noviji radovi obuhvataju i muziku za filmove, pozorište i balet.

Kao solista Vlatko je nastupao i snimao s brojnim orkestrima i ansamblima, kao što su Londonski simfonijski orkestar, MDR Leipzig Simfonijski orkestar, Filharmonijski orkestar Monte Karla, Tonkunstler orkestar iz Beča, Simfonijski orkestar iz Sofije, Slovenačka filharmonija, Studentski simfonijski orkestar iz Skoplja, „Fool Cool Jazz Big Band”, Big Band RTV-a Ljubljana, Big Band HTV-a, Big Band RTV-a Srbija, itd.

Stefanovski je poznat po svojoj jedinstvenoj tehnici i tonu gitare. Sa svojim trijom nastupao je širom sveta. Stefanovski je 2007. godine nagrađen doktoratom honoris causa iz oblasti umetnosti na Univerzitetu Sv. Kiril i Metodije u Skoplju. Živi u Skoplju s porodicom i poseduje dobro opremljen projektni studio pod nazivom „Esoteria Sound Studio”.

Karte po ceni od 1000 dinara mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra Pančeva.