DruštvoNaslovna

Pančevo: Novi smer u Gimnaziji „Uroš Predić“ od nove školske godine

Konkurs za upis učenika u srednje škole, kao i kalendar upisa, objavljeni su danas, 6. maja. Što se Pančeva tiče jedna od novina je da je povećan broj učenika koji može da upiše Mašinsku školu „Pančevo“, na smeru bravar – zavarivač, a u Gimnaziji „Uroš Predić“ biće otvoren novi, informatički smer.

Mr Tatjana Božić, članica gradskog veća Pančevo kaže da je u Mašinskoj školi reč o dualnom obrazovanju te će ove godine više đaka moći da upiše smer bravar-zavarivač, a u novi obrazovnin profil u gimnaziji moći će da se upiše 20 učenika.

Za učenike, za to novo, informatičko, odeljenje u koje će biti primljeno 20 đaka, biće organizovan poseban prijemni ispit koji će se održati 2. juna. U pitanju su deca s posebnim sklonostima za matematiku odnosno fiziku. Svi oni koji ne budu primljeni u to odeljenje, moći će da pristupe redovnom prijemnom ispitu sredinom juna i da upišu bilo koju drugu srednju školu, rekla je Božić.

Ona je istakla i da je Grad Pančevo podržao plan upisa za narednu školsku godinu koji su podneli direktori.

Prema planu upisa očekujemo da u narednoj školskoj godini bude upisano 1.200 učenika pančevačkih osnovnih škola i oko 300 učenika koji gravitiraju ka Pančevu iz drugih, okolnih opština. Tim planom predvideli smo oko 1.500 mesta u srednjim školama, s tim što je oko 1.100 mesta za smerove sa četvorogodišnjim školovanjem, a 395 za smerove s trogodišnjim školovanjem. 35 mesta je za učenike s teškoćama u razvoju, objasnila je mr Tatjana Božić, članica gradskog veća.

Završni ispit za osmake biće organizovan 17, 18. i 19. juna. Svi osmaci moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40.