KulturaNajave

Inđija pro poet 2019 od 1. do 5. juna

Međunarodni književni festival – Inđija pro poet 2019 održaće se po treći put od 1. do 5. juna.

Inđija pro poet 2019 u svome trećem izdanju ima već karakter velikog, ozbiljnog, kvalitetnog i za ceo region značajnog kulturološkog, književnog festivala koji već zauzima značajno mesto i na regionalnoj i svetskoj mapi književnih manifestacija.

Dobitnik Glavne nagrade festivala GRAN PRI PRO POET ove godine je srpski pesnik Pero Zubac. Nagrada će laureatu biti uručena na svečanosti otvaranja festivala Inđija Pro Poet u subotu 1. juna u 19 sati, na letnjoj sceni Kuće Vojnovića, u centru Inđije. Dobitnici ovog priznanja prethodnih godina bili su Matija Bećković i Milovan Vitezović.

U programu festivala učestvuje više od 60 pesnika, prozaista, književnih prevodilaca i kantautora iz 31 države, i to iz Indije, Rusije,Velike Britanije, Danske, Izraela, Grčke, Turske, Bugarske, Irana, Belorusije, Kanade, Azerbejdžana, Rumunije, Islanda, Kolumbije, Brazila, Španije, Severne Makedonije, Slovenije, Portugalije, Sjedninjenih američkih država, Austrije, Kipra, Francuske, Iraka, Ukrajine, Egipta, Crne Gore, Mađarske, Republike Srpske i Srbije.

Program će biti organizovan u četiri prostora u Inđiji, (u Kulturnom centru, biblioteci Dr Đorđe Natošević, Kući Vojnovića i na Trgu Milunke Savić), kao i u Novom Sadu i Beogradu. Uz tradicionalne festivalske programe Književni meridijani, Književni matine, Promocije novih knjiga i Veliki književni miting, učesnici festivala održaće i književne časove u svim osnovnim školama inđijske opštine. Na inđijskom šetalištu, u pešačkoj zoni, biće postavljena izložba sa radovima učesnika.

Specijalnu nagradu festivala INĐIJA PRO POET 2019 dobio je pisac Salim Babaluoglu iz Azerbejdžana, koja podrazumeva objavljivanje knjige na srpskom jeziku, a ova knjiga će biti i promovisana tokom festivala. Na ovogodišnjem festivalu biće dodeljene i četiri Povelje, namenjene inostranim gostima koji ostave najbolji utisak nastupima na festivalu, pred kritikom i publikom. Tokom festivala biće potpisani protokoli o saradnji našeg festivala sa srodnim manifestacija u svetu.

Festivalom INĐIJA PRO POET 2019 želimo, kao i prethodnih godina, da afirmišemo naše književno stvaralaštvo i upoznamo našu javnost sa savremenom književnošću u svetu, a Srbiju da predstavimo kao zemlju sa ozbiljnim potencijalom organizovanja ozbiljnih manifestacija i istančanim sluhom za važnost razvijanja i negovanja multikulturalnosti kroz negovanje književnosti i poetske reči.

Organizatori Međunarodnog književnog festivala INĐIJA PRO POET 2017 su Udruženje „Moj Srem“, Kulturni centar Inđija i Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije, a pokrovitelj je Opština Inđija. Direktor festivala INĐIJA PRO POET 2019 je pisac Miodrag Jakšić.