KulturaNaslovna

Pančevo: Književno veče Nade Malek posvećeno najstarijim sugrađanima

Pančevačka književnica Nada Malek, članica Udruženja književnika Srbije, održala je veoma uspešno književno veče u utorak, 13. avgusta u Gerontološkom domu u Pančevu, a sa najavnim naslovom „Kad se srcem piše“.

Uprkos tropskoj vrućini, Nada Malek je zahvaljujući reputaciji lirske autorke koja se čitaocima obraća sa izrazitim poštovanjem i toplinom, uspela da napuni salu Gerontološkog doma i okupi poklonike književnosti.

Dočekana buketom dobrodošlice i raspoloženom publikom koju su pre toga zabavljali Zlatko, Dragan i Bela, muzičari na gitarama – Nada Malek je govorila odlomke iz svojih knjiga: „Obične priče“, „Neobično obične priče“ i „Iz dnevnika Malekove“.

Uvodnu reč o stvaralaštvu ove književnice dala je Dobrila Simović, kritičarka koja je i sama korisnica Doma.

Prijatno sam iznenađena večerašnjom srdačnošću i prisutnih i učesnika programa. Pričama sam očito dotakla srca publike, rekli su mi da ih teme kojima se bavim i moj način pripovedanja podseća na dom, ulice u kojima su odrastali, na decu. Pozdravili su me sa željom da ponovo dođem. Ovakva druženja su humanost na delu. Obećala sam da ćemo se ponovo videti i svakako ću održati obećanje. Uzajamno smo jedni drugima dotakli duše, rekla je Nada Malek nakon književne večeri.

Nada Malek u svojim pričama uvek opisuje svoje Pančevo, ulice tog grada, kutke, parkove, obale Tamiša i svoje sugrađane. Piše o sudbinama poznatih Pančevaca i svojih prijatelja. Ne propušta da opiše događaje koji su bojili sudbine porodica, pa sam tim i prošlost Pančeva. Bez obzira na pojedinačne književne afinitete čitalaca ili kritičara koji ipak i uvek ostaju subjektivni, Nadi Malek se ne može osporiti jedinstvenost, autentičnost i doslednost u dragocenom očuvanju pančevačkih „kadrova“. Svojevrsni književni arhivar, Nada Malek zaslužuje posebno mesto u kulturološkom ramu Pančeva.