KulturaNaslovna

Pisci iz Pančeva održali književno veče u zatvoru u Zrenjaninu

Književnici iz Pančeva Aleksandar Čotrić i Senka Pavlović održali su 6. decembra neobično književno veče pred tridesetak zatvorenika i stražara u Okružnom zatvoru u Zrenjaninu.

Oni su govorili svoje aforizme i pesme, za šta su nagrađeni smehom i aplauzima raspoložene publike, koja im je zahvalila na zanimljivom i poučnom druženju.

Aleksandar Čotrić podsetio je da su i neki poznati pisci, poput Migela Servantesa, Fjodora Dostojevskog, Aleksandra Solženjicina, Oskara Vajlda, Vojislava Ilića Mlađeg, Ive Andrića, Borislava Pekića, Aleksandra Popovića i Dragoslava Mihailovića deo svoga života proveli u zatvorima ili logorima, ali su uspeli da se izdignu iznad teških životnih situacija i postanu poznati i priznati stvaraoci, neki i dobitnici Nobelove nagrade.

Čotrić je, osim svojih („Zatvorenici imaju najviše slobodnog vremena.“; „Izašao je iz zatvora kroz rupu u zakonu.“; „Umesto u zatvoru, kriminalac je u rijaliti programu. Umesto njega, kažnjeni su gledaoci.“…), govorio i aforizme kolega sa Balkana koji su za vreme komunizma iz političkih i ideoloških razloga bili osuđivani i zatvarani – Žarka Petana iz Slovenije, Eftima Gaševa iz Makedonije i Ganča Savova iz Bugarske, a po izlasku na slobodu postali su ugledni reditelji, novinari i profesori univerziteta.

Senka Pavlović je u šaljivom tonu govorila o „prednostima“ boravka u zatvoru u odnosu na radno mesto i upitala da li neko među prisutnim zatvorenicima piše, posle čega se njih nekoliko javilo i govorilo svoje pesme i kraće prozne tekstove.

Zanimljivo književno veče u zrenjaninskom zatvoru upotpunili su svojim učešćem i pisci iz Žitišta Predrag Radaković, Dragoslav Savić i Nemanja Savić.

A. Č.