AktuelnoDruštvoNaslovna

Proglašeno vanredno stanje u Srbiji, od sutra nema škole

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je večeras vanredno stanje na teritoriji cele Srbije.

Vučić je na pres konferenciji rekao da odluka o uvođenju vanrednog stanja stupa na snagu odmah.

U Srbiji još nema nijednog smrtnog slučaja od korona virusa, rekao je Vučić i dodao da trenutno ukupno imamo 48 zaraženih.

Kako je rekao, ovog sekunda imamo vanredno stanje na teritoriji cele Srbije, a odmah posle večerašnjeg obraćanja i objave u Službenom glasniku uslediće sednica vlade, na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

Vučić je izjavio da od sutra nema škola, vrtića, fakulteta, da će učenici učiti preko televizije, kao i da verovatno škole neće biti otvarane do kraja školske godine.

Lokalne samouprave će da vide kako će da ograniče rad restorana. Zatvara se život da bismo sačuvali život. Da bismo sačuvali naše roditelje. Školski program će ići preko više programa na televiziji, rekao je Vučić.

Predsednik je pozvao građane da ne stvaraju zalihe osnovnih životnih namirnica, jer za to nema nikakve potrebe, pošto imamo dovoljno i brasna, ulja, šećera, pirinča i drugih namirnica.

Od sutra će bolnice u kojima se leče oboleli od koronavirusa čuvati vojska. Onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji, dobiće tri godine zatvora. Takav je zakon oduvek, ja vas samo podsećam na te mere. Ne možemo da zabranimo ulazak srpskih državljana u zemlju, ali svim drugima je obavezan karantin 14 dana. Oni koji dolaze iz žarišta, čak iako nemaju nikakve simptome, idu 28 dana u izolaciju, rekao je predsednik Vučić.

Do sada je registrovano 48 zaraženih koronavirusom. Zabrana javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama za skupove na kojima je više od 50 ljudi.