KulturaNaslovna

Pančevo: U Galeriji savremene izložbe predstavljen deo radova iz kolekcije galerije

U Galeriji savremene umetnosti u Pančevu predstavljen je deo umetničkih radova iz kolekcije ove kulturne ustanove. U pitanju je izložba koja će biti otvorena do 30. juna, a na kojoj publika može da vidi 11 umetničkih dela po izboru Ivane Markez Filipović, autorke izložbe.

Kako sama autorka kaže, Galerija savremene umetnosti otvarila je vrata posle pauze koja je uzrokovana Kovidom.

Rešili smo da predstavimo publici radove koji se nalaze u kolekciji Galerije. Kolekcija broji preko 400 umetničkih dela. Ovde je jedan presek radova iz poslednje dve decenije da kažemo od kraja 90-ih, pa do negde 2017. godine. Predstavili smo 11 autora sa 12 umetničkih dela. Inače su umetnici iz različitih krajeva, kaže Markez Filipović koja je i urednica likovnog programa Kulturnog centra Pančevo.

 

 

Na izložbi su radovi Ričarda Dikona koji dolazi iz Velike Britanije, Tomasa Rata iz Holandije, Nadeždu Oleh Ljahovu iz Bugarske, nekoliko autora iz Pančeva, nekolika autora iz Srbije.

Negde sam imala ideju da prikažem i neki istorijski razvoj naših manifestacija, s obzirom da je veći deo umetnika upravo izlagao na manifestaciji „Bijenala umetnosti Pančeva“, negde 2006. godine, gde su upravo ovi autori koji su najzastupljeniji i izlagali. To je bilo Bijenale “Odbrana prirode” i sa Salona umetnosti Pančeva koji je najstarija manifestacija u našoj ustanovi. Ove godine proslavljamo jubilej 50 godina od početka obeležavanja ove manifestacije, kaže Ivana Markez Filipović.

 

 

Na izložbi su dela jedanaest autora koja su izvedena različitim slikarskim i vajarskim tehnikama. Radovi su nastali od kraja 90-tih godina prošlog veka do 2017. godine, a autori su Larisa Ackov Palić, Richard Dikon, Maja Josifović, Milan Kralj, Dejana Marišan, Ivana Markez Filipović, Nadežda Oleg Ljahova, Ivana Rakidžić Krumes, Thomas Rat, Dimitrije Tadić i Joana Vulanović.

 

Svi autori su savremeni stvaraoci. Publika može da pogleda izložbu u klasično radno vreme Galerije, radnim danima od 9 do 13 i popodne od 17 do 20 uz sve mere bezbednosti. Obavezna je maska, rukavice. Izložba će trajati do 30. juna.

Držimo se svih pravila koje su propisane od strane Republike. Publika može da poseti Galeriju u ne prevelikom broju, negde oko desetak građana može da u isto vreme bude u prostoru, kaže Ivana Markez Filipović.

 

 

Ova izložba i jeste jedan način da se zahvalimo umetnicima, jer da nije bilo njih i njihove dobre volje mi ne bi ni formirali ovaj Fond. Sami počeci formiranja Fonda upravo su bili bazirani na dobroj volji umetnika koji su ostavljali i poklanjali radove Galeriji, a kasnije smo mi uspevali da otkupimo te radove kad se naravno pokazala ta finansijska mogućnost putem putem naših manifestacija kao što su UAD, Urbanizam, arhitektura i dizajn, “Nove tehnologije” i “Bijenale umetnosti”, kaže Ivana Markez Filipović.

 

 

Ove godine Bijenale umetnosti je trebalo da bude 23. maja, međutim zbog vanrednog stanja ali i mera koje su i dalje na snazi, Bijenale je pomereno za oktobar-novembar, jer kako kažu u Galeriji, važno je održati kontinuitet.