KulturaNaslovna

Ivanovo: predstavljena knjiga „200 godina u Banatu 1738-1938: život i običaji banatskih Bugara“

U Domu kulture u Ivanovu večeras je održano književno veče na kojem je predstavljena knjiga „200 godina u Banatu 1738-1938: život i običaji banatskih Bugara“.

Knjigu je priredio Jaku Ronkov, a sa jezika banatskih Bugara Palćena na srpski preveo Augustin Kalapiš. Knjigu je objavio Istorijski arhiv Pančevo.

Knjigu su predstavili Augustin Kalapiš, prevodilac, Dunja Antonov Rotar u ime Istorijskog arhiva i Marko Guran, direktor Doma kulture Ivanovo.

Predstavljanju knjige prisustvovali su Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva, Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji, Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i Nemanja Rotar, književnik iz Pančeva.

Augustin Kalapiš je podsetio da su se Palćeni doselli iz Bugarske i osnovali Staro Bešenovo 1738. godine i da se povodom Jubileja 200 godina u Banatu 1938. godine izdala ova knjiga. U Ivanovo Palćeni su se iz Starog Bešenova doselili i osnovali selo 1868. godine. Njen reprint urađen je 2013. godine i Kalapiš je procenio da bi za ovu nacionalnu zajednicu bilo značajno da se ona prevede na srpski i na taj način široj javnosti približi istorija Banatskih Bugara.

Dunja Antonov Rotar je podsetila da se Istorijski arhiv u Pančevu bavi izdavaštvom, između ostalog objavljujući i knjige o etničkim zajednicama, kako bi na takav način očuvali specifičnosti svake od nacionalnih zajednica koje žive na ovoj teritoriji.

Ambasador Bugarske Radko Vlajkov podsetio je prisutne da je ove godine već bio u Ivanovu na proslavi Dana maternjeg jezika kada je imao priliku da čuje stihove na palćenskom jeziku.

S velikim uzbuđenjem sam se upoznao sa istorijom Palćena čitajući ovu knjigu i osećam duboko poštovanje prema svima koji su se trudili da očuvaju istoriju i tradiciju ovog bugarskog naroda, rekao je Vlajkov.

On je dodao da je danas imao prvi radni sastanak s novim gradonačelnikom Pančeva, Aleksandrom Stevanovićem i uverio se da će dobri odnosi biti nastavljeni i ubuduće, a da će Grad Pančevo nastaviti da finansira i podržava aktivnosti pripadnika svih nacionalnih zajednica koje ovde žive.

Na kraju književne večeri publika je imala prilike da pogleda polusatni dokumentarno-igrani film o doseljavanju Banatskih Bugara Palćena u Banat.