DruštvoNaslovna

Izgradnja stanova za izbegle porodice iz BiH i Hrvatske

U Novom Sadu, Vrbasu, Pančevu i Vrnjačkoj Banji će početkom sledeće godine, kako se očekuje, krenuti izgradnja 164 stana za izbegla lica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U okviru devetog potprojekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru Beograd (JUP) raspisaće u narednih deset dana nabavku za izbor izvođača radova za 94 stambene jedinice u novosadskom naselju Veternik i 14 stanova u opštini Vrbas.

Kako se navodi u saopštenju JUP-a, nabavka će biti objavljena na sajtu Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru www.piu.rs 

Dodaje se da je u okviru osmog potprojekta predviđeno i pokretanje nabavke za izvođenje radova na izgradnji 36 stambenih jedinica u Pančevu i u okviru devetog potprojekta pokretanje nabavke za izvođenje radova na izgradnji 20 stanova u Vrnjačkoj Banji.

U cilju uspešnijeg sprovođenje Projekta i rešenja stambenog pitanja izbegličkih porodica, Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru, Komesarijat za izbeglice i migracije i Grad Novi Sad, održaće animaciju u prostorijama Skupštine Grada Novog Sada u petak 25. septembra od 13 časova.

Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za 8.320 izbegličkih porodica sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno 24.960 korisnika prema odobrenim sredstvima donacije u ovom trenutku.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS -a, UNHCR -a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, SAD-a , Nemačke, Švajcarske, Italije, Norveške, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.