DruštvoNaslovna

Odbornici Skupštine grada Pančeva usvojili izveštaj o stanju životne sredine za prošlu godinu

Odbornici Skupštine grada Pančeva usvojili su Izveštaj o stanju životne sredine za 2019. godinu po kome su glavni ekološki problem i dalje čađ i druge praškaste materije nastale loženjem, ali je situacija ipak bila nešto povoljnija nego prethodnih godina.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj podsetila je da je Izveštaj o stanju životne sredine dokument koji Skupština Grada Pančeva usvaja svake godine, a sadrži podatke za prethodnu godinu.

Grad svake godine izdvaja sredstva za monitoring vazduha, podzemnih i površinsklih voda, zemljišta, buke i polena. Ove informacije su nam izuzetno bitne, jer možemo da zaključimo koji su problemi, da vidimo da li se nešto promenilo u odnosu na prethodne godine i da li nešto možemo da uradimo kako bi se stanje poboljšalo. U suštini stanje životne sredine je isto kao i prethodnih godina. I dalje je problem kvalitet vazduha, odnosno povećane koncentracije suspendovanih čestica u toku zime, ali možemo da primetimo da je situacija malo bolja ukoliko poredimo 2019. godinu s periodom od pre tri ili četiri godine, rekla je Katarina Banjai.

Ona je podsetila da u toku zime suspendovane čestice potiču od individualnih kućnih ložišta koja koriste čvrsto gorivo.

To je problem koji lokalna samouprava ne može sama da reši već nam je potrebna i pomoć naših sugrađana koji su spremni da počnu da koriste čistije energente. S obzirom da prelazak na čistiji energent iziskuje i određena finansijska sredstva, Grad Pančevo već nekoliko godina zaredom pomaže sugrađanima tako što refundiramo deo sredstava koja su utrošili na kupovinu gasnog priključka, izjavila je Katarina Banjai.

 

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva za skupštinskom govornicom

 

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović istakao je i da je zagađenje u Pančevu značajno smanjeno i formiranjem Severne poslovne zone.

Vodili smo računa u Severnoj poslovnoj zoni budu industrije koje ne zagađuju životnu sredinu. Kvalitet vazduha drastično je bolji nego pre više godina. Naglasio bih da ćemo i pored pandemije virusa korona iz budžeta regresirati i dalje uvođenje gasa građanima koji imaju tehničkih mogućnosti za to. Sa „Srbijagasom“ tražimo rešenje da se na gasnu mrežu priključe svi koji žele i da se na taj način smanji zagađenje koje nastaje od individualnih ložišta, rekao je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.