NaslovnaZdravlje

Zbog nestašice krvi u Pančevu će se organizovati dve akcije davanja krvi

Zbog nestašice krvi, pre svega „0+“ i „0-“ krvnih grupa, u Pančevu će ove nedelje biti organizovane dve akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Prva redovna Gradska akcija prikupljanja krvi biće organizovana u sredu, 28. oktobra u vremenu od 9 do 12 časova. Akcija će biti održana u prostorijama Crvenog krsta Pančevo, Žarka Zrenjanina broj 15.

Druga, vanredna, Gradska akcija prikupljanja krvi biće organizovana u petak, 30. oktobra u vremenu od 10 do 13 časova. Ta akcija će biti organizovana u Ulici Vojvode Radomira Putnika, ispred Galerije savremene umetnosti, u Transfuziomobilu – moderno opremljenom namenskom vozilu za prikupljanje krvi na terenu.

Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo napominje da je cilj Crvenog krsta da se preduprede nestašice krvi. Takođe i da se povećaju zalihe krvi koje su trenutno na minimumu.

Javnosti je poznato da su potrebe za zalihama krvi povećane i zbog pandemije izazvane virusom kovid-19. Pored toga pandemija je prouzrokovala i smanjenje broja davalaca krvi iz različitih razloga. Pre svega veliki broj ljudi trenutno posao obavlja od kuće. Mladi srednjoškolskog uzrasta, koji prvi put postaju davaoci krvi sa navršenih 18 godina, sada se u mnogo manjem broju odazivaju zbog nemogućnosti organizovanja akcija prikupljanja krvi u srednjim školama. Trenutno su dodatno povećane i potrebe za zalihama krvi „O+“ i „O-“ krvne grupe, kaže Milica Todorović.

Kako kaže, zbog nestašice krvi Grad Pančevo i Crveni krst Pančevo u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine planiraju za ovu nedelju dve akcije prikupljanja krvi u Pančevu.

Sve akcije se realizuju uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19.