DruštvoNaslovna

Miloš Markov: najveći prioritet je poštovanje građana

Miloš Markov je na mesto predsednika Opštine Opovo izabran krajem avgusta ove godine. Do pre četiri godine već je bio u jednom mandatu na ovoj funkciji, nakon koje je obavljao funkciju predsednika Skupštine opštine, tako da je ovo samo nastavak njegovog rada u okviru lokalne samouprave.

On kaže da se opštinska vlast mora prilagoditi novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona. Ipak, ima mesta i za realizaciju značajnih projekata, pre svega izgradnja infrastrukture i razvoj lokalne privrede.

Sa iskustvom u vođenju opštine, a u gotovo vanrednim okolnostima, šta ćete prvo uraditi?

  • Prvo je trebalo formirati tim saradnika, a zatim uraditi sveobuhvatnu analiza zatečene situacije. Nalazimo se u jednom turbulentnom periodu koji je izazvala svetska pandemija virusa korona što nas je sve primoralo da, ne samo navike, već i ekonomiju prilagođavamo novonastalim uslovima. Mnogi započeti projekti su sada u stanju mirovanja, neki planirani su prolongirani. Naš zadatak u ovom trenutku je da nađemo modele kako bismo ih sprovodili. U ovom trenutku pandemija virusa korona je u fokusu, ali realizacija projekata u smislu izgradnje infrastrukture i razvoj lokalne privrede su svakako prioriteti na kojima ćemo raditi u narednom periodu.

Šta kao nova opštinska vlast planirate kako bi se privukli investitori a time otvorila nova radna mesta u vašoj opštini?

  • Nastavak opremanja radnih zona, odnosno funkcionalna infrastruktura, kao i povoljni uslovi za ulaganja su jedan od elemenata na koje lokalna samouprava računa u cilju investicionih ulaganja na teritoriji opštine Opovo. Puno očekujemo i od završetka projekta izgradnje puta Opovo – Debeljača, koji će povezati opštine Kovačica i Opovo. Svakako najveći ekonomski benefit očekujemo od izgradnje auto-puta Beograd – Zrenjanin, koji će prolaziti kroz teritoriju naše opštine, gde vidimo veliku šansu u smislu privlačenja investitora.

Kada su u pitanju projekti vezani za opštinu na čijem ste čelu, šta očekujete od saradnje sa Pokrajinskom vladom i Vladom Republike Srbije?

  • Očekujemo dobru saradnju kao što je to bilo u prethodnom periodu. Moram da napomenem da od kada SNS rukovodi Pokrajinskom vladom i Vladom Republike Srbije, Opština Opovo je dobijala sredstva na godišnjem nivou putem projekata i programa više nego ikada pre. Mogu slobodno reći da su transferi ka Opštini Opovo od Republike i Pokrajine bili veći na godišnjem nivou od samog budžeta Opštine, što dovoljno govori koliko se vodilo računa o svakoj lokalnoj samoupravi, a posebno o opovačkoj, koja ima skroman budžet i ne bi mogla finansirati ni jednu kapitalnu ivesticiju bez tih projekata. Očekujem da se taj trend nastavi, čak da budemo još aktivniji u apliciranju na projekte u narednom periodu.
    Za kapitalne projekte najveću podršku očekujem od Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, koja je već u aktivnostima oko izgradnje puta Opovo-Debeljača, a od Republike, putem Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, gde u procedurama za neke kapitalne projekte, kao što su Dom Zdravlja Opovo, škola u Sakulama i tako dalje. I tu nam je podrška Republike i Pokrajine najbitnija, ali svakako i kroz resorna ministarstva i pokrajinske sekretarijate mi ćemo pripremati projekte već za početak iduće godine i ako se mi pripremimo kako treba, a nema sumnje da hoćemo, siguran sam da njihova finansijska podrška neće izostati.

 

Miloš Markov se zalaže za rad na terenu, i to očekuje i od svojih saradnika

Šta očekujete od Opštinske uprave i hoće li tu biti nekih promena kako bi ona funkcionisala još bolje?

  • Prošlo je nekih dva meseca od kada sam na čelu lokalne samouprave i to je donekle dovoljno vremena da sagledam rad saradnika i zaposlenih u organima lokalne samouprave. Prvenstveno od članova mog kabineta očekujem maksimalnu posvećenost radu, redovnu prisutnost na terenu, komunikaciju sa sugrađanima, ukazivanje na probleme i davanje predloga i ideja, ukoliko se neko bude umorio od tog tempa sasvim je prirodno da će neko ko ima energije zauzeti to mesto. Stranka kojoj pripadam očekuje uvek najviše rezultate i toga moramo svi da budemo svesni koji se bavimo politikom.
    Što se zaposlenih u Opštinskoj upravi tiče, tu pre svega očekuje poštovanje građana i odnos prema njima koji svakodnevno dolaze za svoje potrebe, to je prioritet prioriteta, jer mi i jesmo servis tih građana, očekujem da svi zaposleni poštuju ustanovu u kojoj rade, odnosno radno vreme i kodeks ponašanja, ali očekujem i maksimlanu efikasnost u radu, rešavanje predmeta, to je iksustvo koje sam stekao u privatnom sektoru u prethodnom periodu, da rezimiram poštovanje građana, svoje ustanove i efikasnost u radu, ukoliko neko nije navikao i ne može da isprati taj tempo ja nemam nikakav problem da ga zamenim nekim drugom iz redova zaposlenih i time optimiziramo rad uprave.
    Mogu se, dakle, očekivati kadrovske promene i to i u rukovodećem kadru kako bi se postigli rezultati kojima težim, to sam upravo uradio i kao direktor u Dunav osiguranju nakon nekih nekoliko meseci provedenih u Glavnoj filijali u Pančevu, i dalo je vidljive rezultate.

Šta će u oblasti socijalne politike biti prioriteti Opštine Opovo tokom mandata ove opštinske vlasti?

  • Briga o socijalno ugroženim kategorijama stanovništa je uvek jedan od prioriteta. Poslednjih godina tome smo pridavali značajnu pažnju i kroz već uhodanu saradnju sa resornim javnim ustanovama uspeli smo da pokrenemo razne projekte i akcije pomoći socijalno ugroženim porodicama i staračkim domaćinstvima.
    Praksom „Otvorena vrata“, odnosno primanja građana svakog petka u kabinetu predsednika opštine, rešavamo dobar deo pojedinačnih problema, a sistemski preko već pomenutih resornih javnih ustanova uz podršku lokalne samouprave.
    Ipak, istakao bih da je osnova ove politike u dobroj ekonomiji, jer akcije pomoći su kratkoročnog efekta, zbog čega je naš fokus na novim radnim mestima kako bi radno sposobno stanovništvo izašlo iz ove kategorije.

Izvor: S.B./Start013