DruštvoNaslovna

Skupština grada Pančeva usvojila planski dokument koji će omogućiti natkrivanje pijace

Skupština grada Pančeva na današnjem zasedanju usvojila je planski dokument koji će, između ostalog, omogućiti natkrivanje Zelene pijace, ali i uređenje prostora oko nje.

Odbornici su jednoglasno usvojili Predlog odluke o donošenju Plana detaljne regulacije dela bloka 089 u naseljenom mestu Pančevo.

Kako je Slave Bojadžievski, direktor JP „Urbanizam“ objasnio u pitanju je Plan detaljne regulacije za deo koji obuhvata Zelenu pijacu i prostor između u kojem se nalaze zgrade Istorijskog arhiva, Doma omladine i Maxi.

Ovim planskim dokumentom se omogućava stvaranje pravnog osnova za izradu tehničke dokumentacije za natkrivanje Zelene pijace i uređenje prilično devastiranog prostora koji se nalazi u okviru poteza između Arhiva i Doma omladine. U tom delu je sada anarhično parkiranje i taj prostor je prilično devastiran. Sada se stvara pravna mogućnost za izradu tehničke dokumentacije za prilagođavanje tog prostora zahtevima čoveka koji živi u 21. veku. Moći ćemo taj prostor da uredimo, da uredimo zelene površine. Takođe se stvorila mogućnost za izgradnjom podzemne garaže ispod Zelene pijace, hipotetički, ukoliko Grad u jednom trenutku bude stvorio mogućnost i obezbedio novac za takvu investiciju, obrazložio je Slave Bojadžievski.

Većinom glasova prisutnih odbornika usvojen je i Predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije infrastrukturnog kompleksa za obnovljive izvore energije na području katastarskih opština Banatsko Novo Selo i Dolovo. Taj planski dokument omogućiće izgradnju još jednog vetroparka od 60 vetroturbina – vetrenjača čija će ukupna instalisana snaga biti do 300 MW. Plan će se raditi na osnovu inicijative beogradske firme “Vetrozelena”. Ovaj dokument trebalo bi da stvori osnov za kompleks vetroelektrana sa odgovarajućom poveznom srednjenaponskom kablovskom, telekomunikacionom mrežom, kao i mrežom pristupnih puteva. Zbog vetroelektrane plan će se raditi za obuhvat od 46,4 kilometra.

 

 

Na današnjoj sednici Skupštine grada odbornici i odbornice usvojili su Predlog dopune programa otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji grada Pančeva za 2020. godinu. Ovim predlogom program se dopunjuje za 19 parcela pripremljenih za otuđenje u ulicama Vojovođanska, Makendonska, Lava Tolstoja, Vojvođanski bulevar, Veljka Vlahovića, Studenička, Stevana Sremca, Severna industrijska zona, Avalska, Studenička.

Kako stoji u obrazloženju odluke, JP Urbanizam Pančevo je dostavio Sekretarijatu za imovinu, 9. novembra, Inicijativu za dopunu programa, koji je donet na sednici Skupštine grada 30. decembra 2019. godine, a zatim i 4. marta 2020. godine prvu dopunu. U obrazloženju, između ostalog piše, da je ova dopuna neophodna „u cilju stvaranja pogodnijeg poslovnog ambijenta na teritoriji grada kroz izgradnju novih proizvodnih objekata ukazala se potreba da obezbeđivanje novih lokacija prepracelacijom u obuhvatu Plana generelane regulacije Celina 7- Luka Dunav Green filed 2 Stara Utva i Staklara“.

Odbornici su usvojili i cenovnik radova na zimskom održavanju puteva, kao i Cenovnik radova na redovnom održavanju puteva.

Skupština je danas donela i Odluku o promeni na čelu Komisije za planove. Umesto Jasmine Vujović, diplomirane inženjerke arhitekture, dosadašnje predsednice Komisije za planove, na njeno mesto postavljen je Jovan Stanković, diplomirani inženjer saobraćaja.