NaslovnaZdravlje

Trećina testiranih u Južnom Banatu pozitivna je na virus korona

Trećina testiranih u Južnom Banatu pozitivna je na virus korona, zaključak je Zavoda za javno zdravlje Pančevo u kojem se dnevno testira između 220 i 300 građana. I na teritoriji Južnog Banata, kao i u ostatku Srbije, beleži se porast broja novozaraženih od virusa kovid-19.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje epidemiološku situaciju na teritoriji Južnog Banata ocenjuju kao nestabilnu. Broj obolelih iz dana u dan je u porastu. Trenutno se najveći rast beleži u Beloj Crkvi, Kovinu i Pančevu.

Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo podseća da ova ustanova radi pi-si-ar testiranje za teritoriju celog okruga, za sve pacijente iz domova zdravlja i Opštih bolnica, kao i za građane koji žele da provere svoj status iz komercijalnih razloga odnosno za putnike.

Dnevno imamo između 220 i 300 uzoraka za PCR testiranje. Od tog broja oko jedne trećine bude pozitivno kada završimo analizu. Pored PCR testiranja postoji i antigensko testiranje koje rade svi domovi zdravlja na teritoriji našeg okruga, odnosno na teritoriji cele Srbije. Na teritoriji našeg okruga domovi zdravlja u toku dana u proseku obave između 50 i 100 antigenskih testiranja. Obično bude negde između 20 i 50 pozitivnih nalaza po Domu zdravlja. Mi dnevno prijavljujemo na teritoriji okruga između 150 i 200 pozitivnih slučajeva što je veliki broj bez obzira što mi govorimo o teritoriji od blizu 300.000 stanovnika, objasnila je dr Lazić.

Iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo apeluju na sve da poštuju propisane mere kako bi se smanjio broj obolelih i time sačuvao zdravstveni sistem.

Apelujemo na sve naše građane da situaciju shvate krajnje ozbiljno i da poštuju sve mere. Na početku ovog talasa smo imali zaražavanje osoba koje su mlađe životne dobi i radno aktivnog stanovništva. Klinička slika kod takvih pacijenata bila je daleko lakša. Na žalost, oni sada inficiraju svoje najbliže u porodici ili u okruženju gde se nalaze. Sada imamo i starije sugrađane koji su oboleli i sa težom kliničkom slikom. Naš apel je da se strogo poštuju mere, pogotovu mere nošenja maski, držanja fizičke distance, da se građani ne okupljaju ni u porodičnom okruženju više od pet članova. Takođe ne preporučujemo ni okupljanja u nekim drugim objektima. Bitno je izbegavanje slavlja i drugih okupljanja kako bismo smanjili prenos infekcije dalje, kaže dr Ljiljana Lazić.

U ovom periodu godine aktuelna je i pojava sezonskog gripa, čiji su simptomi slični simptomima virusa kovid-19. Lekari kažu da bi građani trebalo da se jave u Kovid ambulantu ukoliko imaju temperaturu duže od jednog dana, malaksalost i bolove u mišićima.