KulturaNaslovna

Prve strip rezidentkinje iz Francuske i Srbije na Nova festivalu

Radovi Alize De Pen i Dragane Radanović, prvih rezidentkinja programa Ukrštenih strip – rezidencija između Francuske i Srbije, predstavljaće jedan od izložbenih segmenata Nova festivala, koji će se održati od 1. do 12. decembra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu.

U ovoj postavci biće izloženo po deset radova obe autorke, iz njihovog stvaralačkog opusa nastalog pre rezidencijalnog boravka u Angulemu i Pančevu.

„Radovi Dragane Radanović iz Srbije i Alize De Pen iz Francuske otkrivaju nam ukorenjenost u današnjem trenutku i samorefleksiju na sve ono što je dovelo do sadašnjosti. One su mlade autorke koje iz svog neposrednog iskustva crpe priče koje potom pretaču u svoje autorske stripove,” istakla je vizuelna umetnica i kritičarka Mirjana Boba Stojadinović i dodala: „Njihovi jasni autorski glasovi aktivno se upuštaju u razumevanje sveta oko sebe tumačeći ga, gotovo dešifrujući ga, tako što ga prenose na papir u formi stripova – narativnih sledova grafički uobličenih prizora događaja.“

Alize De Pen je francuska ilustratorka i strip-autorka. Rođena je 1987. godine u Kolmaru, a trenutno živi u Parizu. Ima master diplome na poljima vizuelnih umetnosti i grafičkog dizajna. Strastvena je u pogledu tehnika štampanja i svoje fanzine priređuje u formi stilskih vežbi na zasebne teme. Kroz dokumentovani pristup ona prevodi ekološke i socijalne teme u grafičke poruke, a rad na terenu je jedan od njenih omiljenih metoda. Radovi su joj snažno utemeljeni u stvarnim događajima i svakodnevnom životu, kao i iskustvima koja stiče kroz putovanja i upoznavanja s novim ljudima i mestima.

 

 

Dragana Radanović rođena je 1989. godine u Novom Sadu. Nakon završenih studija animacije i vizuelnih efekata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu počinje da radi na RTV-u, gde ostaje do 2017. godine. Nastavila je školovanje u oblasti stripa, a trenutno je na doktorskim studijama pri KU Luven u Belgiji, gde radi na reprezentaciji detinjstva u stripu. Među svojim najznačajnijim dosadašnjim projektima izdvaja kolektivnu izložbu ReLocation, održanu u Belgiji 2018, dečiju knjigu Do you want to play with me?, zamišljenu kao alatku koja pomaže roditeljima i obrazovnim radnicima u razgovoru sa decom o teškim temama, i grafičku novelu Socks lost in war, ilustrovanu priču o iskustvu devetogodišnje dece za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine.

Pored dosadašnjih radova Alize de Pen i Dragane Radanović, u izložbenom segmentu posvećenom delima užeg kruga kandidata i kandidatkinja sa konkursa za prvi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, biće predstavljeni i njihovi projekti na kojima su radile tokom jednomesečnih umetničkih rezidencija. Reč je o strip albumu „#VelikaNesreća“ o nuklearnoj katastrofi Alize De Pen koja trenutno boravi Pančevu, i projektu „Nova slika detinjstva – eksperiment“ Dragane Radanović, koja privodi kraju dvomesečnu rezidenciju u Angulemu. U ovom stripu, ona istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom dobu.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.